fbpx

A harmat kedvez a repcének, a nyárias nappalok a kukoricának

Írta: Szerkesztőség - 2020 szeptember 08.

A nagy hőingás erős harmatképződéssel jár, ami segíti a repce kelését. Közben a kukorica gyorsan veszíti a szemnedvességet. A keleti országrészben sokkal szebb termés ígérkezik, örülnek a gazdák.

 

 

A múlt hét első napjaiban átmenetileg őszies időjárást okozó hidegfronthoz kapcsolódóan esett utoljára számottevő csapadék az országban. Akkor a legtöbb helyen 10–30 mm közötti mennyiség hullott, helyenként az Alföldön esett ennél kevesebb. Azóta azonban csak a nyugati és az északi országrészben fordultak elő elszórtan záporok, zivatarok, de az ország túlnyomó részén száraz időjárás volt a jellemző, állapítja meg a met.hu.

A talajok a nyugati és az északi országrészben nedvesebbek, az Alföldön, különösen a déli részén szárazabbak. A felszín közeli réteg az előbbi területeken többfelé kimondottan sáros, míg az Alföldön nagy területen a 60%-ot sem éri el a nedvességtartalma a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában. Ez a repce csírázása, kelése szempontjából elfogadható, különösen most, hogy már erős a napi hőingás és harmatképződés, ami nedvesen tartja a felszín közeli talajréteget.

 

 

Keleten bőséges lesz a kukoricatermés

A kukorica és a napraforgó sokfelé már szárad. A keleti tájakon, ahol az átlagosnál esősebb volt a nyár első fele, az állományok gyönyörűek, a növények megkapták a virágzásra, valamint a szem- és magképződésre is a csapadékot, így igazán jó termésben lehet bízni. A képet az árnyalja kissé, hogy egyes táblák mélyebben fekvő részein a nyár folyamán időszakos vízborítás károsította a növényeket. A dunántúli területekre a nyár második felében érkezett a több csapadék, a szemfejlődés időszakára, de a korábbi csapadékhiány utólag már nem pótolható. A meleg időjárás kedvező a most érő gyümölcsök számára is a megfelelő íz- és zamatanyagok kialakulásához. A csemegeszőlő mellett már a korai borszőlők szürete is elkezdődött.

 

Nappal még nyárias idő lesz

A nyárvégi hőségnek véget vető hidegfront a múlt hét elején jelentősen lehűtötte a levegőt. A maximum értékek a Dunántúlon 20, keleten 25 fok alá estek vissza keddre, szerdától pedig hajnalonként is többfelé 10 fok alá csökkent a hőmérséklet. Az előttünk álló héten a hétfői változékony, szeles időjárás után többnyire napos, száraz, késő nyáriasan meleg idő várható. A jelenlegi számítások szerint csütörtökön és vasárnap hajnalban is csak súrolja térségünket északról egy-egy hidegfront, így ezeken a napokon kissé több lesz a felhő fölöttünk, és elszórtan egy-egy zápor, esetleg zivatar is előfordulhat, valamint megélénkül, néhol megerősödik a szél. A hét többi részén nem valószínű csapadék, és a szél is mérsékelt marad. A hét végéig összességében a talajok nedvességvesztésére lehet számítani, de továbbra is magas marad a napi hőingás, és jellemző lesz a bőséges reggeli harmat. A hajnali órák hőmérséklete többnyire 15 fok alatt, a fagyzugos tájakon kevéssel 10 fok alatt várható, míg napközben 25 és 30 fok közé melegszik a levegő.

Itt vetheti össze, hogy a legutóbbi elemzés óta mennyit változott a helyzet.