fbpx

A tervezettnél is több támogatást vihetnek el a borászok

Írta: Szerkesztőség - 2020 szeptember 04.

A koronavírus-járvány következtében visszaeső turizmus és vendéglátás miatt a borászok 2,2 milliárd forintnyi támogatási kérelmet nyújtottak be az agrártárcához, ezért a korábban meghirdetett 1,8 milliárd forintos keretet felemelték. Így minden igénylő pénzhez jut – áll a nak.hu oldalán.

 

 

Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a második alkalommal megrendezett „Gondolatok a buborék körül” pezsgőkonferencián rámutatott, hogy az elmúlt hónapokban a járvány miatt sok prémiumbor- és pezsgő-előállító szenvedett bevételkiesést, emiatt támogatást kérvényezhettek. Több mint 700 borász igényelt 2,2 milliárd forintot, emiatt kiegészítették a keretet, hogy a szakmának teljeskörű támogatást nyújthassanak.

Az államtitkár szerint sikeres a tízmilliárdos szőlő-bor ágazati válságkezelő program, amit jól mutat, hogy egyensúlyközeli állapot alakult ki a kínálati és keresleti oldalon. Feldman Zsolt elmondta, hogy ma Magyarországon 24 millió palack pezsgőt állítanak elő, ebből mintegy ötmilliót exportálnak. Jelezte, hogy a magyar pezsgőt az exportpiacokon közel kétszeres áron értékesítik a magyar borhoz képest. Reményét fejezte ki, hogy a 2013-as adminisztrációs egyszerűsítést követően, amikor a pezsgőkészítés lehetősége megnyílt a családi borászatok számára, 2021-ben a teljesen megújuló borászati szabályozás tovább javítja az adminisztrációs környezetet.

Megjegyezzük: júniusban már látta a szakma, hogy csak a turizmus terén lesz kiesés az értékesítésben, miközben a borkészletek kiürültek, azaz nincs értékesítési gond. A krízistámogatásokat azonban így is meghirdették, és ha már meghirdették, sokan igénybe is vették. Részletes cikkünk hamarosan itt olvasható.