fbpx

Nagyon sok napraforgó lesz Európában – Itt az új termésbecslés!

Írta: Szerkesztőség - 2020 augusztus 28.

Az EU szintjén augusztusban szinte az összes tavaszi vetésű terményre vonatkozó hozambecsléseket lefelé módosították, de a várható termésátlagok még így is 3-6 százalékkal az ötéves átlag felett maradnak – kivéve a cukorrépát, aminek ismét fekete éve lesz. Legjobban a napraforgó vette az idei szezon időjárási akadályait.

 

A júliusban közölt adatokhoz képest az európai termésbecslő rendszer, a MARS, leginkább Franciaországban, Romániában, Bulgáriában, Németországban, a Benelux-államokban és Lengyelországban korrigálta most lefelé a várható eredményeket. A szójabab hozamértékeit viszont felfelé módosították, köszönhetően az Észak-Olaszországban és Magyarországon várható kiváló termésnek.

 

 

Közép-Nyugat- és Észak-Európa nagy részeit július eleje óta jelentős esőhiány sújtja. Kevés csapadékot regisztráltak Franciaországban, a Benelux-országokban, Németországban, Lengyelország nyugati részén és Észak-Csehországban. Július végén a hőmérséklet megemelkedett, és megérkezett az első rövid hőhullám. Néhány nappal később egy hosszabb hőhullám következett, hét-tíz egymást követő napon 30° C feletti maximális hőmérsékletet mértek leginkább Észak-Franciaországban, a Benelux-államokban és Észak-Németországban. Ezekben a régiókban elsősorban a burgonya, a cukorrépa, a kukorica és silókukorica terméspotenciálját befolyásolta negatívan a talajnedvesség csökkenése, de a napraforgó várható hozamai is estek Dél-Franciaországban.

 

 

Erőteljes csapadékhiányt jeleztek Lengyelországból és Dél-Litvániából, Oroszország déli részéről és Ukrajna nagy részéről. E régiókban azonban mérsékelte a hőség hatását az altalajok nagy víztartaléka a korábbi esők nyomán. A talajnedvesség szintje azonban mostanra lecsökkent. Ukrajna déli részén, valamint Románia és Bulgáriában keleti részein az aszályos viszonyok máris visszatértek, és negatívan befolyásolták a tavaszi vetésű növények termését. Jó csapadékellátottság jellemzi ellenben Olaszországot, Ausztriát, Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot, Románia és Bulgária nyugati régióit, Szlovéniát, Horvátországot. A növények profitáltak a nyári bőséges csapadékból, és jellemzően behozták a száraz szezonkezdésben elszenvedett lemaradásukat. Csapadékfelesleget Írországban és az Egyesült Királyság nyugati területein jelentettek. Spanyolországban és Portugáliában pedig július óta nagyon magas a hőmérséklet, 30-40 napja 35 fok feletti napi maximumokat mérnek.