fbpx

Gyomosak a tarlók, örülnek a kártevők

Írta: Szerkesztőség - 2020 augusztus 24.

Az elmúlt időszak időjárását a rendkívül nagy változékonyság jellemezte. Egymás után több alkalommal, de kiszámíthatatlan területi eloszlásban több atlanti eredetű időjárási front érte el az országot, mely helyenként felhőszakadást, szélvihart és jégverést idézett elő. A talajok nedvességtartalma általában kedvező az őszi vetésű növények, elsősorban a káposztarepce vetőágyának előkészítéséhez, viszont lelassította a napraforgó érését – írja Aponyi Lajos a magyarnovenyorvos.hu-n. Az esők nyomán erőteljes az árvakelés is, ami a kártevők melegágya a friss vetések keléséig.

 

Búzaárvakelés tarlón (Forrás: http://novenyvedelem.nak.hu)

 

Ne hanyagoljuk el a tarlót!

A kalászos- és repcetarlókon általános a gyomosodás és az aratás után elszóródott magvak kelése és fejlődése. A kikelt növények zöme 2-3 leveles állapotú, sok rajtuk a kártevő. Az árpán és búzán a bolhafélék és a mezei kabócák tömegét lehet látni, a repceárvakelésen pedig elsősorban a bolhák rágása, hámozgatása a jellemző. Tarlóápolás nélkül ezek a kártevők zavartalanul tartják fenn magukat az őszi vetések megindulásáig. A búza fontos kártevőiről itt írtunk részletesen.

 

A betegségek a kukoricának még sokat árthatnak

Terjed a szklerotíniás és diaportés szár- és tányérfertőzés a napraforgótáblákon, a nedves talajon sok tő kidőlt. A foltszerű megbetegedés már messziről látható, előfordul szártörés is, illetve a sülevényes talajokon a makrofominás fertőzés nyomán szárad a napraforgó. A még zöld állományú napraforgó felső levelein és a tányérokon a fertőzöttebb gócokban a gyapottok-bagolylepke hernyói is belekóstoltak a növényekbe, de ez érdemi kárt már nem tud okozni.

Annál inkább veszélyes ez a kukoricára, mert a csővégek megrágása általánosnak mondható. A megrágott csöveken máris megjelent a fuzáriumos csőpenész, és érzékenységtől függően okoz kisebb vagy nagyobb tüneteket. Az aratás még nem oly közeli, ezért veszélyes szintű a tömeges fertőzés. A sok gyapottok-bagolylepke mellett (főként délen) igen erősen rajzik a kukoricamoly második nemzedéke, ami a kukorica mellett más növények termésére is veszélyes lehet. Az amerikai kukoricabogár imágói már inkább csak a nyugati országrészben tartózkodnak tömegesen a kukoricacsöveken, illetve rakják tojásaikat. Másutt már zömmel abbahagyták a táplálkozást és a peterakást, melyhez az idén kedvezőek voltak a talajok nedvességi viszonyai.