fbpx

Csillagászati cukorár jön: a francia répatermelés fekete évet zár

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 augusztus 19.

A neonikotinoidok betiltása és az aszály együtt már iszonyú veszteségeket okoz idén Európa legnagyobb cukorrépatermelőjénél. A magyarok is jól ismerik ezt a helyzetet.

 

 

Franciaország a legnagyobb cukorrépa-termelő Európában. A 2019/20-as gazdasági évben az EU-28 termelésének bő 30%-át állítja elő. Körülbelül 26 ezer gazdálkodó foglalkozik ezzel a növénnyel.

 

 

Az európai cukorkvóták 2017. évi kivezetése óta megugrott a répa termőterülete, mivel az ország éghajlata eddig ideális volt a növény termesztésére. Az országban öt vállalkozás (három társaság és két szövetkezet) készít répacukrot 25 cukorgyárban. A Tereos szövetkezet a világ második legnagyobb cukorgyártó vállalata, amelynek globális eladásai 2019-ben 25 milliárd eurót tettek ki. Franciaország átlagosan 2,5 millió tonna répacukrot exportál évente. A kivitel 87%-a más uniós tagállamokba irányul.

 

 

A neonikotinoidok (rovarölő hatású csávázószerek) 2018. évi betiltása azonban nagymértékű károkat okoz a termelésben, mivel a répa szívókártevői vírusokat is terjesztenek. Idén jellemzően a tarlórépa sárgaság vírusa okoz veszteségeket: a növények nagy részét megfertőzte. A betegség mellett a szárazság is termésdepressziót okoz. A francia gazdák idén a potenciális termés 30-50 százalékát veszíthetik el a becslések szerint.

Az átlaghozamok a rovarölő csávázószerek betiltása óta drámaian esnek:

 

A magyar termelők is szembesülnek ezekkel a hatásokkal. A levéltetvek és a szárazság együtt elkeserítő állapotba hozták a növényeket idén. Az árak nem tudják kompenzálni a veszteséget. Július 31-én így számoltunk be a jelenségről.