fbpx

A szarvasmarhák sántaságát és a növények hőmérsékletét jelző rendszerrel nyertek a fiatalok

Írta: Sándor Ildikó - 2020 augusztus 17.

Olyanok is indultak a TechLab Egyetemi Ötletversenyen, akik eredetileg nem is az agráriumot választották hivatásuknak. Ebből is látszik, hogy Ötletversenye azt is megmutatta: izgalmasan alakulhat a mezőgazdaság jövője. Az idei döntőt a szarvasmarha-sántaságot előrejelző ötlet nyerte.

 

 

A NAK TechLab Egyetemi Ötletversenyének döntőjében az idén hét csapat versenyzett, saját, innovatív ötleteikkel. A résztvevők a döntőt megelőzően online szakmai segítséget kaptak üzletfejlesztési és mezőgazdasági szakértő mentoroktól.

Az első helyezést a CowBaj csapatnak ítélte oda a zsűri, ők a szarvasmarhák kondícióit mérnék, egészen pontosan az állatok esetleges sántaságát szűrnék ki digitális, automatizált módszerrel. Jutalmuk egy DJI drón, egy nemzetközi innovációs fesztiválon való részvétel és további szakmai konzultációk a fejlesztés tökéletesítéséhez.

A különdíjas Tornádó csapat egy infrakamera-rendszere képes változatos körülmények között is megbízhatóan és pontosan visszaadni a növények hőmérsékletét, ezzel segítve az optimális termelést.

 

 

A versenyzőket értékelő zsűri tagjai: dr. Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár; Dr. Gyuricza Csaba, a Szent István Egyetem megbízott rektora; Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatója; Umenhoffer Péter az Axiál Kft. marketingigazgatója, valamint Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke.

Az egyetemi egyetemi ötletverseny fő célja a mezőgazdaságban kiaknázatlan lehetőségek feltárása volt, emellett az agrárium vonzóbbá tétele a fiatalok számára. A kihívás így motiválni tudja őket arra, hogy ezen a területen kezdjenek el tevékenykedni, innovatív ötleteket megfogalmazni és megvalósítani, hiszen az általános nézettel szemben a hazai agráripar jó adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy felkarolja a tech megoldásokat.

Ahogy korábban is megírtuk, a NAK TechLab hiánypótló agrármegoldásokat fejlesztő startup vállalkozásoknak biztosít támogató környezetet, programjaiba a startup vállalkozásokon kívül nagyvállalatokat, gazdákat, befektetőket és kisebb cégeket is bevon. Egyértelmű célja a mezőgazdaság és élelmiszeripar szerkezetváltásának előremozdítása innovatív megoldásokkal.