fbpx

Óriási rekordtermés készül, a zárókészletek mégis mélypontra esnek

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 augusztus 13.

Nagyon eltérően teljesítenek idén az olajosmagok. A világ repcetermése (68,1 millió tonna) csaknem 2 millió tonnával, napraforgótermése (55,8 millió tonna) pedig 1 millió tonnával kevesebb annál, mint amennyit az USDA egy hónappal ezelőtt várt. A szója azonban ígéretes, most 8 millió tonnával tűnik többnek a globális mennyiség (370,4 millió tonna), mint júliusban – derül ki az USDA legújabb adataiból.

 

 

Sok lesz, de mégsem elég

A világteljes olajosmag-termelését bő 610 millió tonnára teszik az elemzők a 2020/21-es gazdasági évben, ez a júliusi becsléstől 6 millióval több, mivel az Egyesült Államok nagy szójatermése bőven ellensúlyozza azt a kiesést, ami az orosz napraforgó és az ukrán repce várt mennyiségében bekövetkezik. Összességében 3,6 százalékkal lesz több olajosmag a világban, mint az utóbbi öt év átlagában volt. A rekordtermés ellenére a zárókészletek 2020/21 végére az elmúlt évek legmélyebb pontjára süllyednek.

 

 

Kereskedelem

A világkereskedelemben a kínai import játssza a főszerepet, ami soha nem látott magasságba szárnyalhat ebben a szezonban.

 

 

Az Európai Unió a maga 14,9 millió tonnás szójabab-behozatalával a világ második legnagyobb importőrének számít, noha ez a mennyiség eltörpül Kína 99 millió tonnás igénye mellett. Ha az összes behozott olajosmagot tekintjük, 22 millió tonna lehet az EU 2020/21-es importja, csaknem 2 millió tonnával kevesebb az előző évinél, de így is 4 százalékkal több az ötéves átlagnál. A 2020/21-ben beérkező fehérjedara (szója) mennyisége (25,1 millió tonna) az elmúlt években megszokott mennyiségnek felel meg – ezzel vezetjük a világranglistát. Európa dara formájában ötször több (!) fehérjenövényt igényel, mint Kína. (Az ázsiai ország egyébként a világ legnagyobb termelője olajosmagdarából, mégsem képes ellátni magát vele.) Növényi olajokból a harmadik legnagyobb importőrnek számít Európa a világon. Ebből a termékből viszont az ötéves átlagtól 4 százalékkal kevesebbet igényel majd a közösség az USDA szerint; 10,5 millió tonnára teszik a behozatalt.