fbpx

Nagy árzuhanás jön a bőséges kukoricatermés miatt

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 augusztus 13.

Bővülnek a kukoricaterületek a régiónkban, a termés is egészen jónak ígérkezik.

Románia az Európai Unió második legnagyobb kukoricatermelője Franciaország után. A termés nagysága azonban nagymértékben függ az esőtől. A késő tavasszal, nyár elején érkező csapadék kedvezően hatott a terméskilátásokra. Az ország déli és keleti termőhelyein azonban nem szűnik a talaj nedvességhiánya, így ezeken a területeken – amelyek ráadásul a legfontosabbak a kukoricatermelés szempontjából – már biztosan csökken a terméspotenciál. A Magyarországgal és Szerbiával határos területeken viszont kedvez az időjárás a növénynek, derül ki az USDA legutóbbi jelentéséből.

 

 

Ahol gyengébb, ott sem rossz a termés

A betakarítás szeptemberben kezdődik. A lefelé korrigált várható kukoricamennyiség 12,8 millió tonna. Ez 10 százalékkal rosszabb eredményt jelentene a tavalyinál, viszont 8 százalékkal még mindig jobb, mint az ötéves átlag. A kultúra termőterülete 4 százalékkal nagyobb most, mint az ötéves átlag, 2,7 millió hektár. A hektáronkénti hozamok alacsonyak a magyarországihoz képest, idén 4,8 t/ha-ra van kilátás, ami a tavalyi szintet 10 százalékkal múlja alul, de az ötéves átlaghoz képest még ez is szép eredménynek számít.

 

Ukrajnában éppen ellenkező irányban módosult az előrejelzés, az időjárás ugyanis kifejezetten kedvez a növénynek az ország keleti és középső részein. Az állományok állapota észak felé haladva egyre javul. Az országos hektáronkénti átlagtermés 7,31 tonna lehet, ami 2 százalékkal jobb az előző évinél, de elmarad a mindenkori rekordot jelentő 2018-as szezonétól, amikor 7,84 tonnát jegyeztek fel. A betakarítandó terület 5,4 millió hektár – 8 százalékkal bővült 2019 óta. Az összkukoricatermés várhatóan 39,5 millió tonna lesz (a Krímmel együtt), ami 10 százalékkal lenne több a tavalyinál. 

 

Megindult a termény leárazása 

Figyelem, a kukorica szeptemberi ára Chicagóban már 13 százalékkal alacsonyabb a keddi elszámolóárnál, mindössze 36 ezer forintnak felel meg. Mivel búzából sincs hiány, idén nem sok értelme van tavaszig tárolgatva a termény drágulására várni.

CÍMKÉK