fbpx

Dömpingárakra kell készülni, ősszel megint sok lesz a krumpli

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 augusztus 12.

Bár a korábbi becslések inkább csak közepes eredményt prognosztizáltak az idei évre, május végén jobbra fordult az időjárás. Most már szép burgonya-terméskilátásokról beszélnek Lengyelországban.

 

 

Végül jól alakult az időjárás

Az újburgonya ültetése korán, már márciusban elkezdődött a lengyeleknél, az ősszel betakarítandó krumpli pedig április második felében kezdődött. Összesen 325 ezer hektáron került földbe krumpli ebben a szezonban, ez 17 ezer hektárral nagyobb terület, mint a tavalyi évben volt.

A tenyészidő első felében a hideg és az aszály nehezítette a növények fejlődését. Az ültetési szezon is hosszabban elnyúlott a szokásosnál, időnként még fagyok is nehezítették a munkát. Május végén aztán Lengyelországban is megérkeztek az esők, és sokat javítottak az állományokon. Júniusban már túl soknak is bizonyult az égi áldás, és terjedni kezdett a burgonyavész (Phytophthora infestans). Ezzel együtt nem rossz a helyzet. A nyár eddig nagyobb hőhullámok és huzamosabb aszályos periódusok nélkül telt el. Az időjárás mindenképpen jobb, mint tavaly és tavaly előtt volt. Szakértők szerint ezért az előző két évinél jobb átlagtermések várhatóak idén. Mivel közben a termőterülete is nőtt a burgonyának, nem kizárt, hogy akár a 9 millió tonnát is eléri majd az össztermés.

 

Nagy lesz a tumultus a piacon

Lengyelország Európa harmadik legnagyobb burgonyatermelője, de a legnagyobb exportőr Hollandia, Franciaország és Németország. Mivel a világ 10 legnagyobb kiszállítója közül hat Európában található, ne csodálkozzunk, ha nagy a tumultus a közösség piacán, főként ősszel, amikor a télálló, nagy termőképességű burgonya beérik. A magyar burgonyatermelők ilyenkor már csak nehezen tudják eladni a portékájukat, ritkán adódik olyan piaci helyzet, hogy 80 forintnál többet kapjanak kilójáért. Ezért sokan áttértek az újkrumpli, illetve a korai nyári krumpli ültetésére – így viszont ezen a piacon képeznek egymásnak konkurenciát.

 

Forrás: Eurostat

 

A legnagyobb baj, hogy a hazai klímán rosszabb termésátlagokkal és jóval kevesebb burgonyát állítunk elő, mint ami egy feldolgozó (chips- vagy hasábburgonya-, esetleg keményítőgyár) ellátásához kell, ezért mindenki a friss étkezésiburgonya-piacra termel – bármilyen minőségű az áruja. Mivel nem tudunk összefogni, a termés kis tételekben, heterogén minőségben kerül a piacra, leverve azon kevesek profitját is, akik egyébként kiváló minőséget állítanak elő. Az importkrumpli aránya közben már eléri a 35-40 százalékot a polcokon. Az ágazat több sebből vérzik, ezt a Mezőhír szeptemberi lapszámában részletesen bemutatjuk. A termelők ugyanis világosan látják a problémák forrását és elmondják a kiutat is.

 

Legutóbb a koronavírus kapcsán írtunk róla, hogy átalakítja a burgonya-fogyasztási szokásainkat is.