fbpx

Granulált inhibitoros karbamid gyártás indul Bátaszéken

Írta: Szerkesztőség - 2020 augusztus 06.

PhosAgro – BASF – Keleti Agrár stratégiai megállapodás

A teljes magyar és régiós műtrágyapiacra jelentős hatással lehet az a megállapodás, amelynek keretében a PhosAgro, a BASF Group és a Keleti Agrár Kft. granulált inhibitoros karbamid műtrágyát fog gyártani Magyarországon. A készítmény jelentősen, mintegy 60-90 százalékkal képes csökkenteni a nitrogénveszteséget, ezzel megfelel a 2022-től keményen szigorodó szabályozásnak is.

Akár tetszik, akár nem, a termelőknek fel kell készülniük arra, hogy a jövőben egyre szigorúbb környezetvédelmi előírások mentén kell gazdálkodniuk. Az egyik legsürgetőbb tényező a műtrágyázással összefüggő nitrogénkibocsátás csökkentésének kényszere, amely várhatóan 2022-től Magyarországon is kőkeményen szabályozva lesz. A megoldás az inhibitorral kezelt karbamid műtrágya, amely akár 60-90 százalékkal képes csökkenteni a nitrogénveszteséget. Annak érdekében, hogy a gazdák számára hatékony, mégis környezetbarát megoldással álljon elő, a PhosAgro, a BASF Group és a Keleti Agrár Kft. stratégiai megállapodást kötött. Az együttműködés keretében a granulált inhibitoros karbamid műtrágya gyártását és régiós értékesítését a Keleti Agrár Kft. végzi már az idei évtől Bátaszéken. A cég szeptember 3-án megrendezendő partnertalálkozóját ennek a fontos és egyre sürgetőbb témának szenteli.

 

Egyre szigorúbb szabályok

Figyelembe véve, hogy az Európai Unió üvegházgáz-kibocsátásának 14,5 százaléka mezőgazdasági eredetű, nem véletlen, hogy az agráriumot egyre több kritika éri a környezetvédők részéről, amelyre – akármit is gondolunk ezekről a kijelentésekről – reagálnia kell a mezőgazdasági szereplőknek is. Mára teljesen biztosra vehető, hogy a környezetvédelmi előírások egyre szigorúbbá válnak a mezőgazdasági szabályozás keretén belül, amely elválaszthatatlan az uniós agrártámogatási rendszertől is. A műtrágyázással összefüggő nitrogén tartalmú üvegházhatású gáz (N2O, NH3) kibocsájtás szigorú szabályozása rövidesen hazánkban is várható. A hazai nitrogén hatóanyag felhasználás további csökkentése (nitrát rendelet) nem várható, mert az veszélyeztetné a hozamokat és az élelmezés biztonságot. A lehetséges jó megoldás a gázképződési folyamatok inhibitoros gátlása.

A kibocsájtott nitrogén egyik fő forrása a karbamid hidrolízise során felszabaduló ammónia. Ezt nagyban lehet csökkenteni az ureáz enzim inhibitor alkalmazásával, amely ezeket a széles körben használt műtrágyákat alkalmassá teszi a várható, a mainál lényegesen szigorúbb előírásoknak is.

 


A cég a termékpálya minden fázisát kézben tartja a megállapodás révén pedig a gyártásban is részt vesz.

 

Magyarországon is van megoldás

A világ műtrágya felhasználását tekintve a legnagyobb mennyiségben gyártott és felhasznált nitrogén műtrágya a karbamid. A magyar piacon is növekvő felhasználást mutató anyag ráadásul inhibitorral kezelve kiválóan megfelel a két év múlva várható szigorú szabályoknak.

A műtrágyázásból származó ammóniagáz-kibocsájtás csökkentésére a PhosAgro műtrágya-előállító megállapodott a BASF Csoporttal, hogy a PhosAgro granulált karbamid műtrágya kezelésére a BASF Limus ureáz inhibitorát vásárolja meg és használja fel a gyártó utasításai szerint. A PhosAgro és a Keleti Agrár Kft. a Délkelet-európai piac ellátására a Keleti Agrár Kft. Bátaszéki telephelyén inhibitoros granulált karbamid gyártó üzemet és logisztikai központot hoz létre. Ez a központ látja el az új előírásoknak megfelelő, modern, hatékony, ám környezetbarát inhibitoros granulált karbamid műtrágyával a magyar piacon felül Szlovéniát, Romániát, Bulgáriát és Horvátországot is. Vagyis az új üzem és logisztikai központ hónapokon belül régiós centruma lesz ennek a viszonylag új és várhatóan rendkívül dinamikusan növekvő piacnak.

A mobil impregnáló berendezést a holland EMT gyártja és telepíti Bátaszéken. A gyártó berendezés névleges kapacitása napi ezer tonna. A BASF által gyártott Limus két ureáz inhibitort tartalmaz (NBPT és NPPT), ezáltal az egykomponensű inhibitoroknál hatékonyabban fejti ki hatását.

 


A gazdálkodás az elkövetkező években egyre szigorúbb környezetvédelmi feltételek mellett történhet.

 

Nyilvánvaló előnyök

Az inhibitorral kezelt karbamid esetében mind a párolgásból, mind pedig a kimosódásból származó nitrogénveszteség nagyban csökkenthető, ezzel a magyar klimatikus- és talajviszonyok esetében mintegy 60-90 százalékos veszteségcsökkentés érhető el. Az így kezelt karbamid ráadásul sokkal hosszabb nitrogénfelvételt is lehetővé tesz, ez a fontos elem akár 2-6 héttel tovább elérhető könnyen felvehető formában a növények számára.

Az inhibitorral kezelt karbamid jobb lehetőséget nyújt az őszi vetésű növények koratavaszi első – akár egy adagban történő – fejtrágyázására. Az elmúlt évek igen száraz tavaszi időszakai különösen indokolttá tehetik ezt a technológiát, hiszen a február elején-közepén kiszórt karbamid műtrágya nagyobb valószínűséggel kap bemosó csapadékot, és az alacsony hőmérséklet miatt egyébként is lassú a talajban az átalakulás, és a nitrogén hatóanyag is kevésbé párolog ki a levegőbe ammónia formájában.

 

Az inhibitoros granulált karbamid termékről, technológiai javaslatainkról a fentinél sokkal részletesebb szakmai tájékoztatást ad a Keleti Agrár Kft. 2020. szeptember 3-án Bátaszéken megrendezendő partnertalálkozóján.

 

https://keletiagrar.com/
+36 70 675 2071