fbpx

Koronavírusosak a kertészeti vendégmunkások

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 július 28.

Bajorországban egyetlen gazdaságban 174 koronavírusos betakarító munkást találtak. A sok kézierőt foglalkoztató nagyüzemek mostantól szigorú ellenőrzésekre számíthatnak.

Százával hurcolják be a betegséget

Regensburgtól délkeletre egy zöldségtermesztő gazdaságban a 479 idénymunkás 36 százaléka, 174 személy pozitív teszteredményt adott a koronavírusra – közölte szombaton a bajor élelmiszer-biztonsági és egészségügyi hivatal. A fertőzött dolgozókat elkülönítették, a teljes gazdaságot karanténba helyezték, leállt a betakarítás is. Az üzemben epret, uborkát, káposztaféléket és céklát termesztenek. Az idénymunkások Kelet-Európából jöttek, elsősorban Romániából. A dolgozók jellemzően konténerekben vannak elszállásolva. A helyzet hasonló ahhoz, amit Németország legnagyobb vágóhídján, a Tönniesnél tapasztaltak, ahol 700 ember került karanténba. Ott is a szálláshelyzet volt a fertőzés terjedésének legfőbb kiváltó oka. Ugyanez volt a helyzet a Müller Fleisch vágóhídján is, ahol 300 fertőzöttet találtak.

 

Muszáj kinyitni a határt

Németország minden tavasszal mintegy 300 ezer idénymunkást vár, hogy segítsen a földeken a betakarításban. Idén a koronavírus miatt csak 80 ezernek engedélyezték volna a beutazást, de június 3-ig mindössze 39 ezren érkeztek meg, hiszen szigorú karanténintézkedések vártak rájuk. Ezért júniusban teljes egészében eltörölték a korábbi beutazási korlátozásokat, hogy az építőipar is felpöröghessen. A legbotrányosabb koronavírusos esetek eddig a húsipar területén kerültek felszínre, most pedig az agrárüzemekben, a betakarítást végzők között. Az esetek kapcsán egyrészt erősödik az a kormányzati követelés, hogy a vendégmunkások szálláshelyzetét javítani kell. Másrészt az „utca embere” gyanakvóbb lett a külföldiekkel szemben.