fbpx

Meghalt Magyarország legismertebb roma származású polgármestere

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 július 15.

Bogdán László 14 éve vezette Cserdit, a sikeres romafelzárkóztatás élő mintapéldáját adva.

 

A helyi munkanélküliek foglalkoztatásáért sokat küzdő Bogdán Lászlót keddre virradóra holtan találták meg – adta hírül a napi.hu. Cserdi polgármesterének halálhíréről először a Hírklikk számolt be, de több forrásra hivatkozva a RomNet is megerősítette, hogy a falu feldolgozóüzemében találtak a holttestére.

 

Bogdán László szegény cigány családban született Pécsett, 1974-ben. Apja bányászként dolgozott. Gyermekkorában költöztek családjával Cserdibe. 1988-ban végezte el a bükkösdi általános iskolát, nem volt lehetősége tovább tanulni a család anyagi helyzete miatt, ezért önmagát képezte. 2002-ben független jelöltként lett a település roma önkormányzatának tagja, majd ugyanott 2006-ban polgármesternek is megválasztották, és 2010-ben, 2014-ben és 2019-ben is újrázni tudott – írja róla a Wikipedia.

A faluban képzési programot hirdetett, hogy a helyiek önfenntartó háztáji gazdálkodásba kezdhessenek. A falu tulajdonában lévő földeken mezőgazdasági termelésbe kezdtek, hagymát, krumplit termesztenek, állattartással foglalkoznak, fóliasátort, feldolgozóüzemet építettek. A megtermelt feleslegből szegény családokat támogatnak országszerte, Pécsett, de még Budapesten is. Polgármestersége alatt az addig nagyon rossz bűnügyi statisztikákat felmutató faluban gyakorlatilag megszűnt a bűnözés. Bár a nagy politikai pártokkal megromlott a viszonya, de a romapolitikában jártas és felzárkóztatásért felelős szakemberek mintamodellként tekintettek oktatási és termelési programjaira. 2015 óta ő is az ország tehetséggondozó nagykövete volt.

A mezőgazdasági álláslehetőségekről itt írtunk legutóbb.