fbpx

Ha jön még egy vírushullám, akkor sok krumplit fogunk otthon főzni

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 július 14.

Európában idén nagyobb lehet a krumplikínálat, a kérdés már csak fogyasztás alakulása.

 

 

Kissé növekedett a legnagyobb burgonyatermelő országokban a növény termőterülete – számol be az Északnyugat-európai Burgonyatermesztők Szövetsége (NEPG). A jövendő termés nem ezen fog múlni, hanem az idei évjáraton és hozamokon – emlékeztetnek a szakemberek. A tenyészidőszak elején megtapasztalt aszály azonban már biztosan rontott valamennyit a terméspotenciálon.

 

Sok lesz vagy kevés?

A NEPG az idei év étkezésiburgonya-területét (vagyis vető- és ipari burgonya nélkül) Német- és Franciaországban, Nagy-Britanniában, Belgiumban és Hollandiában összesen 621 ezer hektárra becsüli. Ez a tavalyi évhez képest fél százalékos növekedést jelent. Az enyhe bővülés oka szerintük az lehet, hogy a vetési döntéseket már a koronaválság előtt meghozták a termelők, így az ültetnivaló krumplit is hamarabb megrendelték. A legnagyobb mértékben Német- és Franciaországban nőtt a kultúra területe, ahol vélhetően az étkezési burgonya hódított el táblákat az ipari burgonyától.

A világpiaci árak alakulására kihathat, hogy az USA-ban idén 5 százalékkal csökkent a burgonya termőterülete – emeli ki a szakmai szervezet. Ennek lehet hatása a globális burgonyatermékek exportjára és árára. Ugyanakkor a koronavírusnak is vannak következményei a keresletre.

 

Vírus idején nem megyünk a Mekibe

Már írtunk róla, hogy Amerikában, a sültkrumpli hazájában a burgonyatermesztés erősen függ a vendéglátóipari kereslettől, ez pedig nagyon megszenvedte a koronaválságot. Míg az Egyesült Államokban a megtermelt krumpli 60 százaléka ezt a szegmenst célozza meg, addig Európában legfeljebb 15-20 százalék közé tehető a sültkrumplinak való burgonya aránya. A főznivaló burgonya piacán pedig ellenkező trendet figyelhettünk meg: az emberek otthon maradtak és sokat főztek, amihez kellett a köret.

Jó kérdés az is, hogy ha a szokásosnál mégiscsak tovább kell tárolni ezt a nagy mennyiségű krumplit Európában, akkor erre fel vannak-e készülve a termelők? A tároláskori csírázásgátlásra használt klórprofám hatóanyag engedélyét tavaly az EU Bizottság nem újította meg. A Neo-Stop készítményeket idén október 8-ig lehet felhasználni, vagyis az idei betakarítás után már nem.