fbpx

Virtuális bemutatón a KITE őszi káposztarepce technológiája

Írta: Szerkesztőség - 2020 július 13.

A KITE Zrt. az ez évi, hagyományos repce- és őszikalászos-portfólióját és technológiáját az online konferencia lehetőségeivel élve, virtuális szántóföldi bemutató keretében tárta a gazdák elé. A bemutatók házigazdája Balogh Viktor, a KITE Zrt. marketingigazgatója és Hadászi László innovációs főigazgató volt.

 

KITE-technológia a legnagyobb hozamokért

 

A technológiát Sojnóczki István technológiafejlesztési igazgató, valamint Kecskés István és Honti László fejlesztőmérnökök, a műszaki eszközöket pedig Kiss Sándor szántóföldi gépértékesítési osztályvezető, valamint Kovalovszky Lajos, Nagy Tamás és Szűcs Sándor marketingmenedzserek mutatták be.

 

Technológia, gépesítés

A nagy terméseket megcélzó őszi káposztarepce technológia alapja az, hogy nyár végén a repcét ki kell keleszteni, és a tél beállta előtt a növénynek el kell érnie a 8-10 leveles tőlevélrózsás állapotot, az 1 cm-t meghaladó gyökérnyak-átmérőt, a 2 cm-nél nem hosszabb csúcsrügyet, valamint a növénynek 30 cm-nél mélyebb gyökérzettel kell rendelkeznie. Ennek érdekében a vetést augusztus végén, szeptember elején el kell végezni, lehetőleg nyirkos magágyba.

Az alapműveléshez a KITE Zrt. a lazító elven működő, korszerű talajművelő eszközeit ajánlja, amelyek képesek a talajt 30 cm mélyen meglazítani. A vetés módjára több lehetőséget is kidolgoztak a KITE fejlesztő szakemberei. A hagyományos, dupla gabona sortávra történő vetésre a John Deere 740A vetőgépet ajánlják. Szép eredményeket értek el a széles, 76 cm-es sortávra történő vetésekkel. A talaj előkészítése lazítóval vagy lazító elven működő Orthman sávművelővel végezhető el. A vetést a John Deere szemenkénti vetőgépeivel ajánlják elvégezni.

 

A vetést a John Deere szemenkénti vetőgépeivel ajánlják elvégezni

 

Fontos, hogy a talajművelés és a vetés között eltelt idő rövid legyen, hogy a magágy ne száradjon ki. A szemenkénti vetőgép csoroszlyái elé felszerelt sávtisztítók eltávolítják a száraz talajrögöket, szármaradványokat, és lehetővé teszik a nyirkos magárokba történő maglehelyezést, egyenletes mélységben. A robbanásszerű egyenletes kelés így válik biztosítottá. Ezt segíti még, ha a vetés frakcionált, 6 gramm feletti ezermagtömegű KITE-s vetőmaggal történik. A KITE Zrt. a kizárólagos forgalmazásában álló hibridkörből jó néhány hibrid esetében kalibrált, azaz magas ezermagtömegű, homogén méretű vetőmagot is ajánl, melyek alkalmasak a szemenként történő vetésre. A széles sortávú (76 cm) vetéshez egyértelműen ezeket a vetőmagokat ajánlják, ám a hagyományos sortávú vetésben is előnyt jelent a kalibrált vetőmag használata, mely a talajállapot és a vetéstechnológia mellett szintén egyik kulcsfontosságú tényezője a robbanásszerű kelésnek.

Növényvédelem

A repce őszi fejlődését segíti az ősszel végzett gyomirtás, valamint a regulátor használata és a P és K makrotápanyagok magas szintű kijuttatása. Nagyon fontos, hogy a repceállományok regenerálódáshoz, a tavaszi fejlődés gyors megindulásához minden feltételt biztosítsunk. Ez teszi lehetővé a minél nagyobb számú oldalhajtás, elágazás képződését, a téli és kora tavaszi csapadék minél jobb hasznosítását.

Biztosítani kell, hogy a kitavaszodáskor, a vegetáció indulásakor elegendő nitrogén álljon rendelkezésre a növények számára a talajból. Ezt szolgálják a tavaszi fejtrágyázások, melyek mellett szükség esetén nagy gondot kell fordítani a tavaszi gyomirtásra és a tavaszi regulátor használatára is.

 

Hibridek

A KITE Zrt. a magas termésátlag elérése érdekében a nagy termőképességű és stabilitású hibridjeit javasolja. A Dribblerben párosul a kiemelkedő termőképesség és a magas olajtartalom, termésátlaga 9,6%-kal, míg olajtermése 12,7%-kal haladta meg a standard hibridek átlagát a NÉBIH regisztrációs vizsgálataiban. Óriási levélfelülettel, robusztus, erős szárral és gyökérrel, vastag gyökérnyakkal rendelkezik. Intenzív technológiákban, széles sortávú és mulcsvetésben is sikeresen termeszthető.

Az idei év újdonsága a Duke, kiemelkedő terméshozamú, korszerű nemesítési háttérrel rendelkező, korai éréscsoportba tartozó, rendkívül magas olajtartalmú repcehibrid. A NÉBIH2018-2019-es eredményei alapján éréscsoportjában magasan a legjobb olajtartalmat érte el. RLM7-es rezisztenciagénje kiválóan védi az őszi fómafertőzések ellen, míg a tarlórépa-sárgaságvírussal szembeni ellenálló képessége következtében nemcsak a vírus károsítása csökken, hanem plusz vigorának köszönhetően aszály idején több tartalékkal rendelkezik, fokozva ezzel a termésstabilitását.

 

A KITE Zrt. a magas termésátlag el érése érdekében a nagy termőképességű és stabilitású hibridjeit javasolja

 

A DK Exstorm középkorai érésű, hagyományos gyomirtású hibrid, kiváló alkalmazkodóképességgel és tápanyag-reakcióval, mely nagyon gyors és látványos. Kifejezett erénye, hogy jól tolerálja a tenyészidőben fellépő szárazabb időszakokat is, mely mellett további rugalmasság a hibrid részéről, hogy nagyon jól alkalmazkodik a különböző termőhelyi körülményekhez.

A Phoenix CL Clearfield gyomirtású hibrid megjelenésével új szintre került a Clearfield hibridek termőképessége, ezt mutatja a KITE Zrt. kísérleteiben a 4,7-6,0 t/ha-os termésátlaga. Kedvező tulajdonságai közül kiemelendő a kipergés elleni ellenálló képessége, mely németországi és hazai vizsgálatok alapján még a Rapool hibridjei közül is kitűnik.

A középérésű, sokoldalú Diffusion bármilyen termőhelyre ajánlott, nagy termést adó, kitűnő termésbiztonsággal rendelkező hibrid, gyenge pontok és kompromisszumok nélkül. Kifejezetten intenzív őszi fejlődésű, mely mellett szárazságtűrése, télállósága, regenerálódó képessége is magas szintű.

A Cristal kiemelkedő terméspotenciállal rendelkező, középérésű hibrid repce, melynek terméspotenciálja aszályos évjáratokban is realizálódik, így hozamstabilitása egyedülálló. Könnyű, laza, kitettebb termőhelyeken is nagy biztonsággal termeszthető. Tökéletesen adaptálható mind extenzív, mind intenzív technológiákba.

A DK Exterrier nagy termőképességet és termésstabilitást kompromisszumok nélkül ötvöző repcehibrid. Ezek a kiváló képességei eredményes termesztését teszik lehetővé az ország egész területén, bármilyen technológiai intenzitás mellett.

A DK Impression CL középérésű, Clearfield gyomirtású hibrid repce. Kiemelkedő terméspotenciállal és magas olajtartalommal rendelkezik. Termésének megőrzését, termésbiztonságát a kipergés elleni kiemelkedő ellenálló képessége adja, betakarítása rugalmasan tervezhető. Kifejezetten jól kompenzálja a megkésett vetéseket is, széles vetésidő-optimummal rendelkezik.

A Feliciano KWS a repcenemesítés egyik legfrissebb vívmánya: 2019-ben EU-listán elismert hibrid. A hibrid az objektív termőképesség tekintetében is előrelépést jelent, hiszen termésátlaga a legjobb, ismert hibridekével is versenyképes. RlmS fómarezisztenciával és kiváló genetikai TuYV (tarlórépa sárgaság vírus) ellenálló képességgel rendelkezik.

SZERZŐ: FM