fbpx

Az új-zélandi farmer megint rekordot döntött búzatermelésből

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 július 09.

Háromszor annyi gabona terem nála egy hektáron, mint nálunk, igaz, öntözött körülmények között.

 

 

Eric Watsonnak ez már sorozatban a második év, amikor Guinness-rekordot dönt búzatermesztésből. Az ashburtoni székhelyű termelő 17,398 tonnás búzatermést ért el egy hektáron, és ezzel felülmúlta az előző szezonban elért 16,791 tonnás eredményét. Új-Zélandon az öntözött búza hozama átlagosan 12 tonnát tesz ki hektáronként, ez tudta 45 százalékkal túlszárnyalni.

 

Magyarországon országos átlagban 5 tonna körüli az átlaghozam, bár idén inkább csak 4,5 tonna. Jó évjáratban a legjobb gazdaságokban hibridbúzákkal lehet elérni a 8 tonnás termést – öntözés nélkül. A hasonló versenyek és eredmények inkább az adott növény genetikai határairól szólnak, semmint a gazdaságos termelésről. Watson mindenesetre nagyon büszke a teljesítményre: „A Guinness világrekord szép elismerése a kemény munkánknak és az általunk bevezetett újításoknak. Miközben izgalommal töltött el minket a korábbi rekord, már akkor láttuk, miként javíthatunk a technológián a még magasabb hozam érdekében. Új fajtával, a folyékony nitrogénre való váltással és a növények állapotának rendszeresebb ellenőrzésével sikerült elérnünk egy újabb hihetetlen eredményt” – nyilatkozta a rekord után.

 

Hozzátette: mivel a gazdaságban eleve magasak a hozamok, örülnek, ha ezeken éves szinten 100-200 kilogrammot tudnak emelni. Ezért a mostani 600 kilogrammos hozamnövekedés minden reményét felülmúlta. A 2019 áprilisában elvetett és 2020. február 17-én betakarított búzafajta a Kerrin volt a KWS palettájáról. (A fajta hazánkban nem kapható, számos betegséggel szemben genetikailag ellenálló – GK). A növényvédelem terén a Bayer neve fémjelezte a nyertes technológiát.