fbpx

Bő 10 százalékot ugrott a szója termőterülete Európában

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 július 07.

A szójababtermelés az EU-27-ben tovább növekszik 2020-ban, miután a legfontosabb termőkörzetekben nőtt a növény területe az EU Bizottság becslése szerint. Magyarországon nem sokat javult a termelési kedv.

 

 

A szójababtermelés az EU-27-ben az elmúlt tíz évben több mint kétszeresére nőtt. 2020-ban már csaknem 1 millió hektárt foglal el a növény, mintegy 11 százalékkal többet, mint tavaly. Európában nagyjából minden harmadik szójahektár Olaszországban található. Az ország 12%-kal 306 ezer hektárra növelte a szójaterületét idén, ezzel messze az EU-27 legnagyobb előállítója. A legnagyobb mértékben viszont Románia növelte a növény termőterületét, 20%-kal, így az már eléri a 174 ezer hektárt, csaknem akkora, mint a francia termőterület. A várható termésmennyiség szintén 20 százalékos ugrással 454 ezer tonnára nőhet a becslések szerint. Szlovákiában pedig 15%-os emelkedéssel nőtt 55 ezer hektárra a szójaterület. Németországban a 33 ezer hektárnyi szója 14 százalékos emelkedésnek felel meg.

Hazánkban – mióta az új zöldítési szabályokat érvényesíti az unió (2018) – 60-65 ezer hektár körül termeljük a növényt, nem sokat változott a termelési kedv.

 

A napraforgó és a repce is kiemelt növény lesz?

Az Európai Bizottság „Termőföldtől az asztalig” stratégiájában a hüvelyesek és a mézelő növények kiemelt szerepet kapnak. Ez azt jelenti, hogy mindhárom olajos növény – a szója, a repce és a napraforgó is – kívánatos lesz a vetésforgókban, így nemcsak ipari-takarmányipari szempontból, de környezetvédelmi oldalról is támogatást kaphatnak ezek a különböző időpontban virágzó növények. A pillangós szója ezen felül a talaj tápanyagtartalmát, szerkezetét is javítja.

 

Forrás: UFOP