fbpx

Öröm az ürömben: kisebb lesz az exportnyomás az ukrán gabonákból

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 július 01.

Kukoricából és búzából is nagy exportőr Ukrajna, a Földközi-tengeren mozgó termények árára alapvetően kihat az itteni termés mennyisége. Idén a tavasz náluk is hasonlóan alakult, mint nálunk, így lényegesen kevesebb gabonát indíthatnak a külpiacokra. Sajnos az oroszokról ez nem mondható el.

Odessza térségében és a Krím-félszigeten különösen nagy volt a szárazság idén, ezért az őszi kalászosok hozamai kisebbek a múlt évinél. Kukoricából tovább nőtt a termőterület, de ezt lerontja, hogy a hozamok ebben a kultúrában is kisebbnek ígérkeznek a tavalyinál.

Az elmúlt 15 év vegetációs indexéhez mérten idén sokkal gyérebb a zöld növényzet Ukrajnában a műholdas felvételek alapján. Odessza térségében 2007 óta nem tapasztaltak ilyen szárazságot, mint idén – derül ki az USDA jelentéséből. Márpedig itt található Ukrajna őszibúza-területeinek 9 százaléka, őszi árpából pedig a 26 százaléka. A többi térségben csak kevéssel az átlagos alatti hozamok várhatók a vegetációs index alapján.

Tavaszi árpából 1,5 millió hektárt vetettek be, kukoricából pedig 5,4 millió hektárt, ami bő egymillió hektárral nagyobb Magyarország teljes szántóterületénél. A kiadós esők náluk is megérkeztek, a talajok felső rétegeiben a víztartalom ismét megfelelő, a június végi csapadék a mélyebb rétegeket is elérte végre. A gyenge indulás azonban meg fog látszani a végeredményen, az előrejelzések szerint a tavalyi hozamokat nem tudja megismételni az ország kukoricából, csak bő 7 tonnás átlagterméssel számolnak most.

Így összesen kukoricából 38 millió tonna teremhet, ami 7 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Búzából 24,7 millió tonnára van kilátás, itt a termésveszteség mértéke 15 százalék 2019-hez képest. Árpából 8,7 millió tonna lehet a termés, ez 8 százalékos mínusznak felel meg.

Az exportmennyiség az elemzők számításai szerint a következőképpen alakulhat:

  • kukoricából 31,6 millió tonna (-9% vs 2019/20)
  • búzából 15,4 millió tonna (-25% vs. 2019/20)
  • árpából 4,6 millió tonna (-6% vs 2019/20).