fbpx

Emelkedik az olajár, kicsit drágultak a gabonák is

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 június 26.

A 2020. évi búzahozamok körüli bizonytalanságok, valamint az USA-dollár erősödése támaszt ad az európai és az oroszországi újtermés áremelkedésének – áll a NAIK AKI piaci jelentésében. A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) 180–188 euró/tonna tartományban mozgott a termény legközelebbi lejáratra szóló jegyzése június 1. és 19. között.

 

 

Az alábbi táblázat alapján a búza értékesítési időpontjára a jövő év márciusa ad jó alkalmat (185 euró/tonna). Ez sem jelent azonban jó üzletet. Még ha marad a magas euróárfolyam, az új búza ára akkor sem fogja túllépni az óbúza jelenlegi 56 ezer forintos értékesítési árát a mostani felállás szerint. A malmi búza várható áralakulását legutóbb június 9-én elemeztük, az akkori árprognózis (56-58 ezer Ft/t) alig tér el a mostanitól, a különbség oka mindössze az euró árfolyamának emelkedése.

 

Némi élénkülés mégis jöhet

A kukorica jegyzése az augusztusi szállítmányokra (FOB) szintén emelkedett a fekete-tengeri országokban 7-8 dollárral, így Ukrajnában 187 dollár/tonna, Bulgáriában és Romániában 191 dollár/tonna volt. Ennek oka nem a rossz terméskilátás, hanem az újra induló etanoltermelés és a kőolaj árának emelkedése, ami felfelé indította az USA-ban megtermelt kukorica árát is. Franciaországban 10 dollárral nőtt a termény augusztusi (197 dollár/tonna), 3 dollárral az októberi (192 dollár/tonna) és 8 dollárral a decemberi (195 dollár/tonna) ára (FOB). A párizsi árutőzsdén a termény augusztusi tőzsdei elszámolóára 165–170 euró/tonna között alakult.

A mostani jegyzések alapján jövő év augusztusában érhet a legtöbbet a kukorica (174 euró/tonna). Ez viszont a jelenlegi 48 ezer forintos árnál magasabb, mintegy 52 ezer forintos árat jelent, ami meglepő annak fényében, hogy minden előrejelző rendszer bőséges termést ígér az őszre. Az euró persze nem biztos, hogy 354 forintot fog érni októberben.