fbpx

InV1266 CL – A teljesség igényével

Írta: Szerkesztőség - 2020 június 25.

A Clearfield® repcehibridekkel szemben sokféle elvárást támasztanak a termelők. A rugalmas gyomirtási lehetőség mellett legyen kiváló a termőképessége, bizonyított a termésstabilitása, kimagasló a beltartalmi minősége. Az InV1266 CL, a BASF első Clearfield® hibridrepcéje mindezt együtt kínálja!

Az InV1266 CL Magyarországon 2019-ben kapott állami elismerést. A regisztrációs kísérletek mindkét évében a legbőtermőbb repcének bizonyult az új, korai Clearfield® repcék közt. Kiemelkedő, 5 tonna/ha-t meghaladó termést két helyen is mértek a Nébih szakemberei. Talán még beszédesebb adat, hogy a legalacsonyabb mért termésszint is 3,42 t/ha volt, ami jól mutatja a hibrid termésstabilitását. Ebben közrejátszik az is, hogy ez a hibrid egy igazi sprinter: késői vetésben is gyorsan fejlődik, hamar megerősödik.

Mi sem mutatja ezt jobban, hogy saját fajtasorunkban is gyors és erőteljes fejlődést mutat a korai időszakban (1. kép). Az első valódi levelei igen nagy méretűek, és így korán nagy asszimilációs felületet biztosítanak, és gyorsan zárják el a fényt a konkuráló utókelő gyomok elől. Az őszi fejlődése egyöntetű és folyamatos. Erős vigorú repceként fontos, hogy időben kapja meg az őszi regulátort, aminek a legoptimálisabb időzítés a hibrid 6 (-7) leveles állapota.

A tavaszi újraindulása is gyors, ami meleg periódusokkal tűzdelt csapadékszegény tavaszokon nagyon hasznos tulajdonság. A 2020-as tapasztalatok azt mutatják, hogy bár az enyhe tél is képes komoly levélveszteséget okozni, az InV1266 CL esetében ez mégis nagyon kis mértékű volt. Ezt a tulajdonságát kamatoztatta a 2018-as év tavaszán is, ami a terméseredményekben is megmutatkozott. A 2018-as hivatalos kísérletek értékelésénél az InV1266 CL-t ismét a csúcson találjuk, közel 10% terméstöbblettel emelkedett a kísérleti átlag fölé.

Az InV1266 CL a kiváló termőképesség mellett a repcék másik értékmérő tulajdonságában, az olajtartalomban is csúcstartó (1. grafikon). Olajtartalma jelentősen kiemelkedik a csoportátlagból. Nem lebecsülendő a hibridek közti olajtartalom-különbség: a 2018-as iregszemcsei kísérletben az InV1266 CL érte el a legmagasabb olajtartalmat, 48,02%ot, míg a legalacsonyabb olajtartalmú hibrid 43,54%-os volt a kísérletben. A közel 5%-os olajtartalom-különbség 7%ot meghaladó árbonifikációt jelenthet a terményértékesítésnél.


1. kép. InV1266 CL 2019. 10. 01. (32 nappal a vetést követően)

2019-ben a korai Clearfield® repcék közt mint hasonlító fajta szerepelt, és ebben a kedvezőtlen évjáratban sem talált legyőzőre. Öt kísérleti hely átlagában közel 10%-kal haladta meg termőképessége az átlagot (2. grafikon). Az InV1266 CL terméseredményei bizonyítják, hogy a Clearfield® hibridek termőképessége és termésstabilitása felzárkózott a konvencionális hibridek mellé.

Üzemi kísérleteinkben az InV1266 CL kiegyenlítettségével, erőteljes fejlődésével felhívta magára a termelők figyelmét, és a betakarításkor sem okozott csalódást. Megtiszteltetés számunkra, hogy partnereink közül sokan választották ezt a kiváló hibridet, és ezzel az egyik legnépszerűbb BASF-hibridrepcévé avatták az InV1266 CL-t.

SZERZŐ: TÓTH ATTILA FEJLESZTŐMÉRNÖK • BASF HUNGÁRIA KFT.