fbpx

Az orosz búza minden képzeletet felülmúl idén

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 június 12.

Ukrajna

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) szerint az aszály Ukrajnát sem kíméli, különösen a déli területeit. Idén a becslések szerint 26,5 millió tonna lehet a búzatermésük, 9 százalékkal kevesebb a tavalyi eredménynél.  Hektáronként mindössze 3,9 tonnás hozamokat feltételeznek az elemzők (a magyar átlaghozam sem lesz sokkal jobb). A várt termésmennyiség az utóbbi hónap aszályos időjárásában csökkent 5 százalékkal. Főként Odesszában és a Krím-félszigeten romlottak a kilátások, itt állítják elő a búza 8, illetve 3 százalékát. Az NDVI-index alapján 2007 óta nem voltak ilyen rosszak a termelési feltételek Odesszában. Igaz, hogy már ide is megérkeztek az esők, de túl későn ahhoz, hogy érdemben javítani tudjanak a végeredményen. Az ukránok nagyobb arányú tavaszi búza vetésévél próbálták csökkenteni a kiesést, de ennek részaránya a teljes termésen belül eltörpül, jellemzően 3 százaléknyi.

 

 

Oroszország

Eközben az oroszországi búzatermelés 77 millió tonnára emelkedhet, 5 százalékkal haladhatja meg a tavalyi eredményt. Pedig a szezon itt is az átlagosnál szárazabban indult, ám szerencséjükre ide májusban érkeztek meg az esők és nem júniusban. A tavaszi búza vetése április végén kezdődött és júniusra fejeződött be, nedves magágyat találtak a szemek. Az előrejelzés szerint a 77 millió tonnás össztermésből 57 millió tonna lehet az őszi búza és 20 millió tonna a tavaszi. Az éghajlat melegedése egyre több és több őszi búza sikeres termesztésére ad lehetőséget, a termelés földrajzi határa is tágul Szibériában, ahol a téli hótakaró még elegendő vizet halmoz fel a talajban. A búza átlaghozama országos szinten 2,8 tonna lehet. Oroszország a nagy termőterületnek és a viszonylag kis fogyasztásnak köszönheti, hogy a világ első számú búzaexportőre.

 

Vigyázat!

A Mezőhír egy korábbi cikkében már intette a termelőket arra, hogy a hazai magas kezdőárak néhány hónap alatt kifulladhatnak. Ehhez hozzájárul az is, hogy a kukoricatermést eddig minden becslés átlagon felülinek értékeli, és az árpa is jó eredménnyel zárja a szezont. Lesz tehát bőven helyettesítő terméke a búzának a takarmányiparban.