fbpx

A kertészetek jó forgalmat bonyolítottak a járvány idején is

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 június 03.

Az önfenntartás érdekében nagyon megnőtt a kereslet a különböző zöldségpalánták, fűszernövények iránt a járvány idején, illetve emelkedett a kertjüket, erkélyüket szépíteni vágyók száma – mondta a novekedes.hu-nak Boross Dávid, az Oázis Kertészeti Kft. ügyvezetője. A kis családi vállalkozásból piacvezetővé nőtt Oázis most diákmunkásokat vett fel a pluszigények miatt, és a beszállítóknál a tulajdonosok is besegítettek a hajnali pakolásoknál.

A kertészeti szakmának a tavasz a főszezonja, az éves árbevétel 60-70 százaléka ebben a három hónapban realizálódik, mondta el az ügyvezető. Szerencsére a kormány, bár szigorításokkal, de engedte, hogy a kertészetek nyitva maradhassanak a járvány idején. Az üzletekben szigorú higiéniai és munkaszervezési szabályzatokat vezettek be.

Mivel az otthon maradók egyre szélesebb köre töltötte az időt azzal, hogy az otthonát szépítette, az Oázis áprilisra már hozta a tavalyi év forgalmát, és az ügyvezető szerint ez jellemzi a májust is. „Az önfenntartás szellemében nagyon megnőtt a kereslet a különböző zöldség- és fűszernövények iránt. Ezeket a növényeket egy erkélyen is, minden szakértelem nélkül lehet nevelni, ráadásul nem kell sokat várni a termésre” – nyilatkozta a portálnak Boross Dávid, aki szerint a járványügyi előírások miatt komoly logisztikai kihívás volt a szezonkezdés.

A kertészetek a tavaszi időszakban diákmunkásokat, szezonális munkaerőt is alkalmaznak, ez most is így történt. Az Oázis élt a kormány adta járulékkedvezményekkel is a foglalkoztatás érdekében. Boross Dávid az év egészét tekintve optimista, szerinte a nemzetgazdaságon belül a kertészeti szakma azok közé tartozik, amelyik jól fog kijönni a válságból, és még növekedni is tud.