fbpx

A cseheknél hatodik éve van aszály: 30-40 százalékos a terméskiesés

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 május 29.

Intenzív talajjavításba és öntözésfejlesztésbe kezdtek a csehek, miután évek óta nem esik elegendő csapadék.

Sorozatban a hatodik éve sújtja aszály Csehországot, de az idei az elmúlt 500 év legsúlyosabbja lesz – írja jelentésében az USDA.  A terméskiesést az őszi kultúrákban 30-40 százalékosra becsülik, de már a kukorica is 10-30 százalékos mínusszal indul. Május 12-én a cseh kormány bemutatta terveit a probléma megoldásra.

Az aszályhelyzet monitorozására 2012-ben indítottak a csehek egy nemzetközi projektet. Az InterSucho a lehullott csapadék és a növények által elpárologtatott vízmennyiség nyomon követésével kiszámítja a klimatológiai vízmérleget. Eszerint az elmúlt ötven év átlagához mérten most 400 mm csapadék hiányzik a talajokból.  A teljes vízmérleget tekintve a hiány már 800 mm víz. A Cseh Köztársaság legszárazabb része Dél-Morvaország, ahol a vízhiány négyzetméterenként 1700 liter (!), a sokéves átlagot 600 mm vízpótlással érhetnék el. A tudósok szerint korábban is voltak ilyen száraz periódusok, de ezek jellemzően legfeljebb 3-4 évig tartottak. Most nem ez a helyzet.

A Környezetvédelmi Minisztérium az európai alapokból 300 milliárd korona (3800 milliárd forint) áll rendelkezésre vízrendezésre és vizes élőhelyek létesítésére. Az elmúlt hat évben 15.000 (!) projektet hajtottak végre az aszály elleni küzdelemben. Idén már hatmilliárd koronás (76,6 milliárd forintos) keretből szeretne dolgozni a Környezetvédelmi Minisztérium. A jelenlegi programok az esővíz gyűjtésére, a kutak mélyítésére, a talaj vízmegtartó képességének növelésére és további fák ültetésére koncentrálnak. A Környezetvédelmi Minisztérium javaslatot tett a vízügyi törvény módosítására: előírnák, hogy minden új építésű lakóépülethez kötelezően tartozzon egy esővíztároló is. Tervezik a csatornadíjak csökkentését is, amennyiben a tulajdonos zöldtetőt létesít. Ezek a jogszabályi módosítások a tervek szerint 2021. január 1-jén lépnek hatályba.

A Mezőgazdasági Minisztérium a következő területekre összpontosít: a talaj vízmegtartó képességének fokozása, víz- és erdőgazdálkodási intézkedések. Idén rögzítették azt is, hogy egy növényi kultúra legfeljebb 30 hektárnyi összefüggő területen termeszthető az erózióra hajlamos talajtípusokon. Jövőre pedig valamennyi mezőgazdasági területekre kiterjesztik ezt az előírást. Az elmúlt két évben a minisztérium 3,9 milliárd koronát (50 milliárd forintot) fordított talajjavításra is, idén újabb 1,3 milliárd koronát (16,6 milliárd forintot) szánnak erre a célra.  A hatéves programon belül évente 2,3 milliárd forintnak megfelelő összeggel támogatják az öntözés kiépítését, a tavak felújítását és létesítését, a vízrendszerek összekapcsolását és gátak építését. Két év leforgása alatt 17.000 hektárnyi mezőgazdasági földet tettek öntözhetővé, és csak tavaly 387 tavak újítottak meg vagy létesítettek. Kijelölték 31 új gát megépítésének helyszínét is, de már most is 165 gáttal rendelkezik az ország.