fbpx

Hamarosan véget érnek a glifozátperek, kilőttek a Bayer-részvények

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 május 25.

Hosszú hónapok után a vegyipari konszern ismét előrelépett az USA-ban zajló glifozátperek ügyében. „A Roundup-pal kapcsolatos vitákban eredményt értünk el, de a részletek nem nyilvánosak” – mondta ma a cég szóvivője, aki ezért sem azt az összeget és a határidőket nem akarta elárulni a kártérítésekkel kapcsolatban. A Bloomberg hírügynökség azonban megszellőztette, hogy a közel 125 ezer felperes közül mintegy 85 ezerrel már sikerült szóbeli egyezségre jutnia az óriáscégnek.

A tárgyalások Amerikában 52.500 peres ügyben Ken Feinberg államügyész mediátori közvetítésével zajlanak. Az amerikai ügyvédek intenzíven reklámozzák a könnyű pénz lehetőségét, ha az emberek csatlakoznak a potenciális károsultak hadához és perre mennek, ezért addig, amíg nincs megállapodás, a benyújtott kártérítési igények száma csak nő.

A Bloomberg szerint a szóbeli megegyezés 10 milliárd dollárnyi kártérítésről szól valamennyi meglévő és jövőbeli ügyre kiterjedően, de már maga a Bayer is megnevezte ezt az összeget februárban. A Bloomberg hozzátette: a glifozát a megegyezés értelmében továbbra is értékesíthető lesz az USA-ban, és senki nem nyújt be újabb kártérítési igényt a rákkeltő hatásra hivatkozva.

A piac pozitív fejleménynek ítélte a híreket, ezért péntekről mostanra 8,5 százalékkal emelkedtek a Bayer-részvények árfolyamai a német tőzsdén.

CÍMKÉK bayerglifozát