fbpx

Városi termesztés segíthetné a mezőgazdaságot

Írta: Csomor Zsolt - 2020 május 22.

Ha a városi zöldterületek 10 százalékát kertté alakítanák, az a helyi lakosság 15 százalékát elláthatná zöldséggel és gyümölccsel, állapította meg a Sheffieldi Egyetem kutatócsoportja, akik a Nature Food magazinban tették közzé eredményeit.

A tudósok a lokális városi kertészetekben rejlő lehetőséget vizsgálva először műholdfelvételek alapján térképezték fel a zöldövezeteket Sheffield területén. A parkok, kertek, útmenti szegélyek és erdők a város 45 százalékát fedik le (ez az arány egyébként hasonló az Egyesült Királyság többi városához). Ebből 38 százalékot tesz ki a házak kertjei, ahol azonnali lehetőség nyílna élelmiszernövények termesztésére.

A kihasználatlan zöldterületek 10 százalékának bevonásával számításaik szerint 87 375 embernek termeszthetnének elegendő mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget. Legjobb esetben pedig akár fejenként csaknem 100 négyzetméternyi kertet is meg lehetne nyitni, ami négyszerese a jelenlegi brit átlagnak.

Az Egyesült Királyságban a gyümölcs mindössze 16, és a zöldség 53 százaléka terem belföldön, a többit importálják. A kutatók szerint ez a lépés jelentősen javíthatná az ország élelmezésbiztonságát. A teljes paradicsomszükséglet 86 százaléka külföldről érkezik, ezért a tanulmány azt is vizsgálta, hogy a talajnélküli – hidropónikus, aquaponiás – megoldások milyen lehetőséget teremtenének. A sheffieldi lapos háztetők összesen 32 hektárnyi területet fednek le, így akár ezek is hozzájárulhatnának a városi termesztéshez.

Dr. Jill Edmondson, a Sheffieldi Egyetem környezettudósa, a tanulmány egyik szerzője hangsúlyozta, hogy még a rendelkezésre álló földterület kis százalékának megművelése is javítaná a városi lakosság egészségét. A város környezetét is egészségesebbé tenné, valamint elősegíthetné a biztonságosabb élelmiszerrendszer kiépítését, olvasható a Syngenta Magyarország Blogján.

Kép forrása: Syngenta

CÍMKÉK mezőgazdaság