fbpx

Mezőgépgyártás és Covid-19: nyerésben a kicsik és a specialisták

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 május 22.

Horsch: jól fogunk kijönni a válságból

Eddig meglepően jól viseli a cég a világjárványt, ami köszönhető a munkatársak pozitív és kreatív hozzáállásának. A vállalat történetének legerősebb tavaszán vagyunk túl.  Vasárnap és sőt még húsvétkor is termelt a cég – tájékoztatja a topagrar.com-ot Philipp Horsch, az elsősorban vetőgépeiről híres Horsch tulajdonosa. A problémáink mostanában leginkább abból adódnak, hogy a beszállítók nem tudják tartani a lépést velünk. Az önjáró mezőgépek motorjai Olaszországból érkeznek, ezért itt fennakadások voltak az ellátásban, a többi alkatrész terén elhanyagolható a csúszás.

Március 16-án indultak a rendkívüli intézkedések nálunk. Mivel az utóbbi időben több bővítést is végrehajtottunk, sikerült az irodában a dolgozók közötti védőtávolságot biztosítani, ezért csak egytizedük kényszerült home-office-ba. A gyártásban persze ezt nehezebb megvalósítani, ezért az itt dolgozók maszkot viselnek. Áprilisban két koronavírusos esetet mutattak ki nálunk. Mivel már időben gondoskodtunk a tesztek beszerzéséről, azonnal ellenőrizni tudtuk a kontakt személyek állapotát is. Szerencsére nem volt több fertőzött.

Nagyon fontosnak tartjuk a jó munkalégkört. Mivel az üzemi konyha zárva, ezért a schwandorfi központi telephelyen minden délben a Horsch família személyesen viszi ki az ebédet a dolgozóknak. Mindennap tájékoztatjuk a munkavállalókat az aktuális hírekről, mert ebben a helyzetben különösen fontos a nyílt kommunikáció. Azt gondolom, hogy a mezőgazdaság jól fog kijönni a mostani krízisből, napról napra nő az ágazat társadalmi megbecsültsége. A korábbi negatív szólamok érezhetően elhalkultak.

Grimme: a kertészet nagyon pörög

Mivel a kínai üzemünket már januárban be kellett zárni, az elsők között szembesültünk azzal, hogy mi is történik, ezért korábban reagálhattunk a helyzetre, mint sok versenytársunk. Munkatársainkat felváltva küldjük home-office-ba az irodákból, a gyártásban pedig úgy alakítottuk ki a műszakokat, hogy a váltás nem találkozhat egymással. A tavaszi szezonban teljes mértékben tartani tudtuk a termelési tervet, és nagyon elégedettek vagyunk a végeredménnyel. Köszönhető ez annak, hogy eleve túlbiztosítjuk magunkat raktárkészletekkel, akár három hétig is kibírjuk, ha a beszállítás leáll. Gépeinket 60-95 százalékban saját magunk állítjuk elő, így elviselhető a beszállítóknak való kitettségünk – újságolja Sebastian Talg, a zöldségtermesztés gépesítésére specializálódott Grimme vezetője.

Az USA-ban is van üzemünk, itt, sajnos, nagy keresletcsökkenésről számolnak be a kollégák. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a sültkrumpli hazájában a burgonyatermesztés erősen függ a vendéglátóipari kereslettől. Míg az Egyesült Államokban a megtermelt krumpli 60 százaléka ezt a szegmenst célozza meg, addig Európában legfeljebb 15-20 százalék közé tehető a sültkrumplinak való burgonya aránya. Az étkezési burgonya piacán pedig ellenkező trendet figyelhettünk meg: az emberek otthon maradtak és sokat főztek, amihez kellett a köret.  Érezhető ez a többi zöldség forgalmán is. Mivel a szedéshez egyre nehezebb előteremteni a munkaerőt – a járvány ezt a helyzetet hatványozta – a gazdálkodók már évek óta a zöldségtermesztés gépesítésébe fektetnek. Jól profitál ebből a dán leányvállaltunk, az Asa-Lift.

Agco: nagy lemaradásban vagyunk, de behozzuk

Az AGCO konszern világcégként szintén az elsők között találkozott a koronajárvánnyal, hiszen Kínában is vannak gyáraik. A Challanger, a Fendt, a Valtra és a Massey Ferguson gyártója, forgalmazója nem kerülhette el, hogy bele ne fusson a vírusba. Elsőként az olaszországi beszállítóik estek el, aztán az egyéb beszerzési vonalak is akadozni kezdtek – számol be az AGCO vezére, Martin Richenhagen.

Mivel a cég igazi multiként 4-5 származási országból rak össze egy mezőgépet, ezért hiába futott be a szokásos megrendeléstömeg, szinte az összes európai gyáruknak le kellet állni március végén, április elején az alkatrészellátás zavarai miatt. A traktorok összeszerelése például 5 héten keresztül szünetelt, csakúgy, mint az észak-olaszországi kombájngyártás. A szálastakarmány-betakarítás gépeinél rövidebb volt a kényszerleállás, a bálázókat például zavartalanul tudták készíteni Németországban. Április végén aztán teljes gőzzel újraindultak az európai szerelőüzemek. A 20 üzemben 12 ezer dolgozó számára kellett biztosítaniuk a vírusmentes munkavégzés feltételeit. Mivel eddig állt a gyártás, most lemaradásban vannak a teljesítésekkel, de igyekeznek ezt gyorsan ledolgozni. A használt és új gépek piacán a cégvezető szerint megfelelő kereslet mutatkozik.