fbpx

Nem lapul, nem tömörít az új kerék

Írta: Sándor Ildikó - 2020 május 20.

A Tempo vetőgépek vetési teljesítményének további növelése érdekében a svéd gyártó egy új típusú nyomókerék változatot tervezett, melynek a Väderstad ProStop elnevezést adta. Az innovatív dizájnnak köszönhetően a ProStop kiváló mag-talaj kapcsolatot alakít ki igen nagy vetési sebesség esetén is.

A Väderstad ProStop műanyag küllőkkel ellátott nyomókerék elnyeli a működés közben fellépő erőhatásokat, így a magbarázdában futó kerék precíz formája nem változik.

„Az új Väderstad ProStop nyomókerék központi részének rugalmas kialakítása miatt a kerék gumifelülete és a mag közötti kapcsolat változatlan marad vetés közben. A megfelelő mag-talaj kapcsolat kialakítása mellett a ProStop kerék alkalmazásával minimalizálható a magbarázda oldalát érő tömörítő hatás” – mondja Mattias Hovnert, a Väderstad értékesítési- és marketing igazgatója, majd hozzáteszi: „Mindennek eredménye a táblaszinten egyenletes kelés, valamint a nagy terméspotenciál”.

A nyomókerék feladata, hogy megállítsa a magot a magárokban és megfelelő mag-talaj kapcsolatot alakítson ki. A korábban használt, hagyományos nyomókerék miközben elnyelte a különböző erőhatásokat, finoman összelapult, ami veszélyeztethette a megfelelő mag-talaj kapcsolat kialakítását, és egyben a magárok oldalfalainak tömörödését is okozhatta.

Mivel a Väderstad ProStop nyomókerék a műanyag küllőknek köszönhetően a központi részén keresztül veszi fel a vetés közben fellépő erőhatásokat, nem pedig a kerületi profilon, a vetési teljesítmény és pontosság tovább növelhető. Úgy, ahogy a Tempo vetőgép többi eleme, a ProStop nyomókerék is az átlagon felüli vetési teljesítményt szolgálja. Az új Väderstad ProStop nyomókerék minden Tempo modellre elérhető, mint opcionális tartozék 2020 júniusától. Ráadásul a 2020 modellévben készült vetőgépekre is felszerelhető.