fbpx

Indul a magyar eperkampány – Idén később érik és apróbb szemű

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 május 14.

Fagy, aszály és emberhiány egyszerre sújtja az ágazatot. Az árakon nem látszanak a nehézségek, a tavalyi szintről indulnak.

Korábban a Szentendrei-sziget, Tahitótfalu környéke számított az ország legnagyobb földiepertermő körzetének, mára Lajosmizse lekörözte. „Azelőtt 105 hektár eperföld öntözési agronómusa voltam a Szentendrei-szigeten, ma 10-15 hektárnyi lehet az itteni szamócaföld, Lajosmizse környékén ennél már több van” – meséli egy 67 éves szakember, Sipos Mihály, aki csak most fontolgatja, hogy átadná a gazdaságot a menyének és a fiának.

A gazdaságban van hagyományos, 120 centis sortávra, szalmás sorköztakarással ültetett eper, és újabban alkalmazzák a feketefóliás technológiát is. Utóbbi 30 x 30 cm-es térállásban valamivel több tövet eredményez egy hektáron, azonkívül a takarás melegíti és nedvesebben tartja a földet. Az epertövek között csepegtető rendszer húzódik. Sipos Mihály és családja 6 ezer négyzetméteren termeli a szamócát.

„A fagyok ellen már nyolcszor be kellett takarnunk fátyolfóliával a növényeket, háromszor még így is megkapta őket. Mióta csinálom, ilyen évre nem emlékszem. Nagy a szél és az aszály is, 5-6 mm eső érkezett az utóbbi hónapban. Őrült munkát csinál a mostani időjárás, és még csak most kezdődik a szedés. Erdélyből nem jön a segítség, de nagy a család, majd leszedjük magunk” – mondja a családfő.

„Hozzánk sem jutottak el idén az erdélyiek” – erősíti meg egy másik termelő a szigetről. A neten keresett munkaerőt. „Még Siófokról is telefonáltak, hogy jönnének. Se turizmus, se vendéglátás, mit csináljanak május-júniusban? Ó, de hát ez kérem, nem férfimunka! Mindig lent kell legyen az orra az embernek, ezt csak a nők bírják…” A szedők 800 forintos órabértől felfelé keresnek. A térségben sokan rendezkedtek be inkább a kényelmesebb, de több taposási kárral járó szedd-magad értékesítésre.

Szombaton még 2000 forint volt a hazai eper fogyasztói ára, a nagybanin pedig 1500 forintért lehetett üzletet kötni rá. A termelők úgy vélik, koronajárvány ide vagy oda, most is vannak magyarnak álcázott, átcsomagolt spanyol eprek a piacon. A szezon végén pedig már menetrendszerűen a lengyel portéka veri le a hazai árakat. A magyar eper a normál évjárathoz képest most 6-8 nappal később jelenik meg a piacon, és az időjárás miatt jóval kisebbek a szemek is.