fbpx

Dánia óriásvágóhídja a klímasemleges sertéshúsért küzd

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 május 08.

A Danish Crown pár éven belül áttérne arra, hogy csak „felelős” szójatermesztésből származó babbal etetett sertéseket fogad a vágóhídjain. A topagrar.com híradása szerint Európa meghatározó húsfeldolgozója ezzel a lépéssel irányt szabhat a konkurenseinek is.

A cég Dánia vágósertés-állományának bő háromnegyedét dolgozza fel. Nyilatkozata szerint 2025-től minden egyes beszállítójuktól megkövetelik annak igazolását, hogy a felhasznált fehérjetakarmány fenntartható termelési környezetből származott, és előállítása nem járult hozzá az esőerdők illegális kiirtásához. A Danish Crown első embere, Preben Sunke szerint napjainkban a Dél-Amerikából származó szójabab kétharmada olyan területekről származik, amelyek évek óta számtóföldi művelés alatt állnak, így ezek behozatala nem jelent problémát. Szerinte matematikailag nem okozhat gondot a maradék egyharmadnyi szója kitiltása a beszerzési láncból. A kérdés már csak az, hogy a megfelelőség bizonyítása hogyan zajlik majd. Ebből a célból felvették a kapcsolatot az európai takarmánygyártók ernyőszervezetével, a FEFAC-kal, amelyik a nyomon követésért vállalt felelősséget. Ennek többletköltségeit a Danish Crown 0,1 euróra becsüli vágósertésenként.

A Danish Crown mindezzel azt akarja elérni, hogy termelési folyamataiban az üvegházhatású gázok kibocsátását 2005-höz képest 50 százalékkal csökkentse 2030-ra, valamint teljesen klímasemlegessé váljon 2050-re.