fbpx

Ciroknemesítési válaszok a klímaváltozásra

Írta: Csomor Zsolt - 2020 április 07.

A klímaváltozás negatív hatásaival szemben a cirok kiváló szárazságtűrésének, kedvező alkalmazkodó- és regenerálódó-képességének, valamint költséghatékony termesztésének köszönhetőn versenyképes növényfajnak bizonyult.

A cirokban rejlő lehetőségek

Az elmúlt évek ciroknemesítésében a piaci igényeket kielégítő irányvonal lett a meghatározó. Ilyen indíttatással jöttek létre a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. az új silócirok (GK Balász és GK Erik) és a legújabb szemescirok (GK Erzsébet) hibridjei is.

Az utóbbi években megnövekedett a silócirok iránti igény. Ez köszönhető a silócirok energetikai célú felhasználásának, mint biogáz vagy bioetanol gyártása főként külföldön.

A szemes takarmányhibridek előállítása mellett az élelmezési célú felhasználásra történő nemesítés is szerepet kapott, amely a gluténmentes táplálék iránt érdeklődőknek nyújt újabb lehetőséget. A silócirok nemesítési programban jó minőségű, továbbá nagy zöld- és szárazanyag termésű, szárszilárd és kiváló szárazságtűrő silócirok hibrideket állítanak elő, ismertette a XXVI. Növénynemesítési Tudományos Napokon tartott előadásában Dr. Palágyi Andrea takarmánycirok csoportvezető.

Nagy szárszilárdságú cirokhibridek

A Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. kettő új, középérésű silócirok hibridje, a GK Balázs és GK Erik kapott állami minősítést 2017-ben. Mindkét hibrid jobb szárszilárdsággal rendelkezik az eddigi hibridjeiknél annak ellenére, hogy növénymagasságban túlszárnyalják azokat. Az új hibridek szárában lévő cukortartalma hasonló (16-17%), mint a jóminőségű cukorciroktípusú standard Róna 1 hibridnek.

A GK Erik egy új típusú silócirok hibrid, a kétvonalas anya egy szemescirok X szudánifű kombináció. Ez magyarázza a hibrid kiváló – a többi fajtánál jobb – bokrosodóképességét, ami nagyon előnyös tulajdonság főként egy szárazabb periódus után, s lényegesen nagyobb zöld- és szárazanyag produkcióhoz vezet.

Gyengébb talajon is jövedelmező szemescirok hibrid

A silócirok felhasználási céljai között főként a téli takarmányozásra alkalmas szilázskészítése áll. A kérődzők számára a nagy zöldtömeget adó, könnyebben emészthető silócirok hibridek ajánlottak. Az emészthetőség javításának egyik útja a szárban lévő magas cukortartalom, a szárszilárdságot növelő lignin mennyiségének figyelembevétele, ami viszont hátrányosan befolyásolja az emészthetőséget.

A szemescirok nemesítési programban a kedvező beltartalommal és takarmányozási mutatókkal rendelkező takarmánycirok és élelmi cirok hibridek előállítása a Gabonakukató Nonprofit Kft. célja. Legújabb eredményük a 2019-ben minősített GK Erzsébet, amely a legkorábbi érésű, fehér szemű és laza bugájú szemescirok hibrid, ami jó termőképességgel és kiváló szárszilárdsággal rendelkezik. Hazánk egész területén biztonságosan beérik. Rövid tenyészideje miatt május végéig vethető akár másodvetésként is. Kiegyenlített állományú, egyenletesen beérő, jó vízleadóképességű gépi betakarításra alkalmas hibrid. Genetikai termőképessége: 8,5-9 tonna/ha szemtermés. Kiváló szárazságtűrőképességű, gyengébb talajokon is jövedelmezően termeszthető. Elsősorban, mint jóminőségű szemestakarmányt ajánlják, emellett igény van rá, mint fehérmagú cirokmadáreleség, valamint az utóbbi években egyre növekszik a cirok szerepe a gluténmentes élelmiszeralapanyagok gyártásánál is.

CÍMKÉK