Bálabontó-kiosztó gépek használatának előnyei

Egyre több hazai állattartó használ bálabontó-kiosztó gépet az istállók almozásához, a szálastakarmány-bálák jászolba történő kiosztásához vagy takarmánykeverő-kiosztók töltéséhez. A gépek használatát elsősorban a kézi kiosztással szemben célszerű összevetni, mivel e munkaművelet gépesítéséről van szó. A bálabontó gépek alkalmazásával jelentős élőmunka-felhasználás váltható ki, ami lényegesen lecsökkenti az almozáshoz szükséges időráfordítást, ráadásul a gépek által sokkal egyenletesebb és levegősebb alom érhető el az alomágy készítésekor.

 

Mivel számos gép nem csak kiosztja, hanem aprítja is a bálát, így az alomanyag nedvszívó felülete is növekszik, ami csökkenti a szalma felhasználást és állategészségügyi szempontból is kedvezőbb feltételeket teremt az állatok számára. Egyes bálabontó-kiosztók nem csak szalmabálák kifújására, hanem takarmánybálák szétbontására és kiosztására is használhatóak, növelve ezzel a gépek kihasználhatóságát. A bálabontók alkalmazásával a takarmánykeverő gépek keverési ideje is lényegesen lecsökkenthető, elkerülve így a hosszú keverési idő során keletkező takarmány „porosodást”, másrészt homogénebb takarmánykeverék érhető el.

A McHale által kínált C460 bálabontó-kiosztó egy széleskörűen felhasználható munkagép, amely alkalmas szalma bálák bontására és kifújására, de használható hosszabb szálú szénabálák illetve rövid szálú szenázs bálák kiosztására is. A McHale C460 bálabontó-kiosztó lelke a nagy átmérőjű, 8 kidobó lapáttal ellátott kifúvóventilátort meghajtó, két sebességfokozatú hajtóműjében rejlik, amellyel a gépkezelő könnyedén beállíthatja a kívánt kifújási sebességet. A kifújás a gép elején található kifúvótorony segítségével történik, amely a traktorkabinba helyezhető elektronikus vezérlődobozon található joystickkal vezérelhető. A kifúvótorony 300 fokban történő elfordításával a nehezen elérhető helyek is könnyedén bealmozhatóak. A behordószerkezet sebessége állítható, így pontos és egyenletes kiosztás valósítható meg. A bálák rakodása a gép hátoldalán található rakodóajtóval történhet, ami vagy a traktorkabinból, vagy a gép baloldalán található vezérlődobozról irányítható. A McHale gépek strapabíróságukról, minimális karbantartás- és alkatrész igényükről ismertek szerte a világban. Nagyüzemi felhasználásra és fokozott igénybevételre lettek tervezve.

A bálabontók mellet bálázók, bálacsomagolók, különféle bálamegfogó adapterek, fűkaszák illetve rendkezelők is a termékkínálatba tartoznak. Ha a gépekkel kapcsolatban további részletek is érdeklik, keressen bennünket!

 

 

SZERZŐ: SZABÓ TIBOR

bálacsomagoló bálázó fűkasza mchale szálastakarmány