fbpx

Express®-technológia a hatékonyság szolgálatában

Írta: Szerkesztőség - 2020 március 30.

Februárra a napraforgó-termesztő gazda már elindítja a napraforgóhibridek megrendelését. Jól ismeri a területeit, ezért tökéletesen tisztában van a táblák gyomflórájával. Ez lényeges szempont ahhoz, hogy az adott gyomösszetételhez válasszon gyomirtási technológiát.

 

Általánosságban elmondható, hogy egyre komolyabb problémát okoznak az olyan kétszikű gyomok, mint pl. a libatop, a keserűfűfajok, a varjúmák, valamint a mezei acat (Cirsium arvense). Azok a gazdák, akik már használták az Express® gyomirtási technológiát, azok jól tudják, hogy ez kiváló megoldás az évelő acat tőlevélrózsás állapotában történő irtására, és ugyanilyen hatásos a fentebb említett nehezen irtható gyomnövények ellen is. Ennek köszönhető az Express® technológia népszerűsége, széles körben való elterjedése.

 

1. kép. Magról kelő kétszikű gyomok ellen akár az optimálisnál fejlettebb állapotban is kiváló hatékonyságú az Express® gyomirtó szer (Székkutas, 2019. 05. 23.)

 

1. táblázat. Az Express® gyomirtó szerrel kezelhető hibridek bővülő választéka (2020)

 

Az Express® gyomirtó szer évek óta sok termelő számára bizonyított, alkalmazási területe egyre növekszik, köszönhetően az egyre bővülő Express®-toleráns napraforgóhibridek kínálatának is. A termelők ebben az évben már 4 nemesítőháztól (melyek száma folyamatosan tovább bővül majd) választhatnak. A linolsavas hibridek mellett egyre nagyobb az elérhető magasolajsav-tartalmú hibridek száma, továbbá tenyészidőre vagy éppen a vetőmag beszerzési árára nézve is egyre több választási lehetőség áll a gazdálkodók rendelkezésére (egyes hibridek a cikk megjelenésének idejére akár már el is fogyhatnak).

Az Express® technológiában rejlő rendkívüli kultúrnövény-szelektivitás engedi meg azt, hogy a napraforgó fenológiájától szinte függetlenül (2-6 leveles állapot között), kifejezetten a gyomok fejlettségére koncentrálva végezzük el a kezeléseket. Tovább fokozza az Express® gyomirtó szer hatékonyságát és az univerzális felhasználhatóságát, hogy a hektáronként maximálisan kijuttatható 45 grammos dózis elhúzódó vagy extrém erős gyomkelés esetén akár osztott kezeléssel is alkalmazható. Ez célravezető erős parlagfüves (Ambrosia artemisiifolia) gyomnyomásnál is. A hektáronkénti dózis első felét (22,5 g/ha) a gyomok korai (2-4 leveles) állapotánál juttassuk ki, majd 8-14 nap elteltével a hektáronkénti dózis második felével (újabb 22,5 g/ha) ismételten kezeljük a magról újrakelő kétszikű gyomokat.

Az Express®-toleráns technológia a bevezetése óta bizonyít, a gazdálkodók széles köre győződött meg a magas hatékonyságról, a kijuttathatóságban rejlő rugalmasságról. Sok esetben mentette meg a termelőt a kitárcsázás és az újravetés kockázatától. Fontos még azt is kiemelni, hogy alkalmazása nem hordoz vetésváltási kockázatot. Amikor a termelőnek a változó mezőgazdasági támogatási környezetben új növény termelésére kell áttérnie, vagy éppen a zöldítési követelmények előírásai szerint kell a vetésforgót kialakítani, netán az agrár-környezetgazdálkodási program előírásainak kell megfelelni, az Express®-toleráns gyomirtási technológia nem hordoz megkötéseket.

 

www.fmcagro.hu

 

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.

 

SZERZŐ: KISS PÉTER ÁKOS • FMC-AGRO HUNGARY KFT.