fbpx

A Syngenta kalászos gombaölő szer portfóliója 2020-ban is maximális védelmet biztosít a levél- és kalászbetegségekkel szemben

Írta: Szerkesztőség - 2020 március 30.

A sikeres és nyereséges kalászosgabona-termesztés magas szintű és szakszerűen kivitelezett termesztéstechnológiát igényel. Ennek szerves részét képezi a gyomnövények, kártevők és kórokozók ellen kivitelezett okszerű növényvédelem.

 

Évről évre eltérő mértékű fertőzési nyomást tapasztalunk, akár levélbetegségek (pl. sárga rozsda), akár kalászbetegségek (pl. 2019-es kalászfuzáriózis járvány) tekintetében. A befektetett munkánk és a betakarítandó termés védelme szempontjából a teljes tenyészidőszakban olyan gombaölő szerekre van szükség, amelyek a termesztés során fellépő kórokozókkal szemben megbízható és hatékony védelmet nyújtanak, és hozzájárulnak ahhoz, hogy megfelelő mennyiségben, minőségben és nyereségesen értékesíthessük termésünket a betakarítást követően. A Syngenta Kft. kalászosgabona-termesztő partnerei részére a 2020-as évben is teljes körű gombaölőszer-portfóliót biztosít, hozzájárulva ezzel a sikeres termesztéshez.

Ebből a termékkínálatból két fungicidet szeretnénk gabonatermesztő partnereink figyelmébe ajánlani.

AMISTAR Opti

 

Azoxistrobin és klórtalonil gyári kombinációját tartalmazó készítményünk. Az azoxistrobin szisztémikus, kiváló élettani, zöldítő és juvenilizáló hatást biztosít a kezelt növényállománynak. A klórtalonil kontakt hatásmóddal, valamint jelentős rezisztenciatörő tulajdonsággal rendelkezik szeptória- (Zymoseptoria spp.) fajok ellen, továbbá kiváló védelmet nyújt az élettani eredetű foltbetegségek ellen, pl. káros UV-sugárzás. Triazolmentes készítmény lévén bátran kijuttatható a növények korábbi fenológiai állapotában is (2-3 nódusz), a kórokozók (szeptóriafajok, rozsdafajok) áttelelő képletei és induló fertőzéseivel szemben megbízható védelmet biztosít. Fontos megjegyeznünk, hogy a klórtalonil hatóanyag engedélyét az Európai Unió engedélyezési hatósága nem hosszabbította meg, ennek következtében a kis- és nagykereskedők meglévő raktárkészleteiket 2020. 05. 20-ig értékesíthetik, valamint a termék felhasználása is eddig az időpontig engedélyezett. A termék dózisa: 1,5–2,5 l/ha.

 

Magnello

 

Difenokonazolt és tebukonazolt tartalmazó termékünk, amely rugalmas felhasználást tesz lehetővé az egész tenyészidőszakban, legyen szó levélbetegségekről vagy kalászbetegségekről. A termékben lévő difenokonazol magas zsíroldékonysággal rendelkezik, így kezelést követően a hatóanyagok gyorsan átjutnak a levelek viaszrétegén, és felveszik a küzdelmet a szeptória-, rozsdafajok, lisztharmat ellen, kalászvédelmi kezelés esetében (1. ábra) pedig a már említett tebukonazoltartalom teszi megbízhatóvá a termék hatékonyságát. Dózisa 1,0 l/ha.

 

1. ábra. Magnello kalászfuzáriózis elleni hatékonysága (kezelés ideje: 2019. 05. 17., virágzás kezdete, SYN magyarországi fejlesztői kísérlet, n=2, Boros Szilárd)

 

A Magnello a búza mellett őszi káposztarepcében engedélyezett, kiváló tavaszi regulátorként is felhasználható termék. A termékek ismertetése és a bemutatott pozitív kísérleti eredmények vonatkozásában összefoglalásként elmondhatjuk, hogy a teljes kalászos tenyészidőszak növénykórtani kihívásaira hatékony megoldásokkal rendelkezünk, termékeink használatával termelőpartnereink szezon során befektetett munkája megtérül, és nyereségesen értékesíthető termés formájában realizálódik.

 

SZERZŐ: BOROS SZILÁRD FEJLESZTŐMÉRNÖK, FUNGICIDEK • SYNGENTA KFT.