fbpx

Szeszélyes évszak… Csak ez most nem vicces!

Írta: Kohout Zoltán - 2020 március 26.

Az elmúlt hetek tavaszias időjárása után meglehetősen sokkolóan hatott a szombaton érkezett hidegfront, ami olyan hideg volt, amilyet télen se nagyon érezhettünk, és ami most komoly károkat okozott. A héten visszatér a tavasz, de az előrejelzések szerint még nincs vége a télnek sem…

 

Találtak vizet

 

Míg 10 napja még 15-20 fokos meleget hozott március eleje, addig hétfőn mínusz 3-7 fokos fagyok okoztak komoly károkat a kertészetekben. A hideg idő az őszi vetésű kalászosokban nem tett kárt. A bokrosodás fenológiai fázisában levő búza- és árpa-, valamint a 6-8 leveles repceállományok továbbra is jó állapotban vannak. Az őszi vetésű kalászosok és a repce vetése idején a Győr, Békéscsaba és Nyíregyháza körüli területeken aránylag kedvező volt az időjárás: megfelelő mennyiségű csapadék hullott a talaj-előkészítéshez, a keléshez, a növény kezdeti fejlődéséhez. Még az őszi árpa is talált elegendő nedvességet a keléshez.

Az őszi búza vetéséhez azonban már sokfelé nem lehetett jó magágyat készíteni a rögös talajban, a vetés pedig porba történt. Az ország döntő részén nagyjából kiegyenlítődtek a csapadékviszonyok az év végére: azaz a csapadékösszeg az ideális körül alakult, a talaj pedig feltöltődött nedvességgel. Csak a Tiszántúl, főleg annak déli fele volt lemaradásban, de ez akkor problémát nem jelentett. Március második dekádjától ismét csökkent a csapadékmennyiség, a talaj sokat vesztett a nedvességtartalmából.

Összességében jelenleg a halmozott csapadékösszeg országszerte az ideális körül alakul, a délkeleten sokáig megmaradt hiány is pótlódott március elejére. Az őszi búzára számított hőösszeg mindenütt jóval az optimális érték fölött, a legtöbb helyen a duplájánál jár az enyhe ősz, tél és kora tavasz hatására, fagykár nem fordult elő.

 

Ez várható!

 

Az előttünk álló napokban meleg, jellemzően száraz és enyhe időre van kilátás, de kedd reggeltől ismét többfelé hűl fagypont alá a levegő hőmérséklete, a leghidegebbnek a jelenlegi számítások szerint a szerda reggel ígérkezik 0– -5 fok közötti fagyokkal – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat szokásos agrometeorológiai elemzése. Az aktuális munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, előrejelzéseket figyelemmel kísérni. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.