fbpx

Horsch LEEB – a permetezéstechnika

Írta: Szerkesztőség - 2020 március 23.

A növényvédelem – a vetés és aratás mellett – az egyik legfontosabb tevékenység a mezőgazdaságban.

Miért végezzük? – megvédjük növényeinket a gyomnövényektől és kártevőktől. Ezenkívül viszont a növényvédelem kifelé, az agráriumtól távol levőknek a szemük előtt lobogó vörös posztó! Sokszor úgy tekintenek a permetező gazdára, mint aki mérget szór, és ezáltal tönkreteszi a környezetét.

Ezért arra számíthatunk, hogy a növényvédelem minősége, vagyis hogy mivel és hogyan végezzük, a közeljövőben felértékelődik. Ha csak azt nézzük, hogy milyen tempóban vonnak ki szereket, és az éghajlatváltozással felénk még ismeretlen, új rovarok és gyomnövények jelennek meg, valamint a téli nagy fagyok elmaradásával nem csökken a káros rovarok száma, a növényvédelem egyre nehezebb és fontosabb lesz!

 

Horsch Leeb LT

 

A termelők jobban fel kell, hogy készüljenek, és a gyorsaság is meghatározó szerepet játszik majd. A precizitásra még nagyobb hangsúlyt kell fektetni, ellentétes esetben nagyon hamar arra ébredünk, hogy egyik oldalt nőni fog a költség, a másikon kevesebb lesz a termés, ezáltal a bevétel. A Leeb olyan növényvédő gépeket fejlesztett, amelyek a piacon úttörőnek számítottak, és nagyon sokan még a mai napig nem értik meg a felépítésük logikáját, a bennük rejlő lehetőségeket.

Miért megyünk olyan közel a növényhez, amennyire csak lehet? Az elsodródás csökkentése érdekében! A permetlécsepp, amint elhagyja a fúvókát, bizonyos energiával rendelkezik, ami által egy bizonyos távolságot meg tud tenni. Amennyiben ez a távolság rövidebb, mint a szórókeret távolsága a célfelületig, akkor ezek után csak a saját súlya miatt esik lefelé. Nagyon sokszor látni a permetezők mögött egy ködfelhőt; ez éppen ezekből a cseppekből tevődik össze, amelyek már úsznak a levegőben.

Ezt egy kisebb szélfuvallat nagyon hamar elviszi, és ami ennél még rosszabb, hogy akár el is párologhat a csepp, mire a növényre jut! Abban az esetben, ha megérkezett a növényre, olyan helyzet is előállhat, hogy lesz olyan hely, ahová nagyobb dózis került, mint amit szerettünk volna, és olyan is, ahová jóval kevesebb! A legtöbb termelőnek az elsodródásra az a válasza, hogy nagy cseppekkel megyünk, és akkor nincs gond. Közülük nagyon sokan vadásznak – megkérdezném tőlük: fácánra is azzal a golyóval lövünk, mint vaddisznóra? A puska ugyanaz.

 

Minél közelebb, annál jobb

 

Az optimális cseppméret egyméteres magasságról biztos, hogy nem akkora arányban érkezik meg a kívánt helyre, mint 50 vagy 30 cm-ről. Persze, hogy stabilan 50 vagy akár 30 cm-en tudjuk vezetni a szórókeretet bármilyen körülmények között, ahhoz technika kell! – nos, ezt a technikát alkotta meg a LEEB, és ez az, ami az összes permetezőjében megtalálható!

A jövő növényvédelme már a kezünkben lehet, csak élni kell vele! Azok a termelők, akik a növényvédelmet magas szintre helyezik, LEEB-eznek!

 

Leeb BoomControll Pro Plus: még tökéletesebben közelebb az állományhoz

 

SZERZŐ:
SZÁZ ZOLTÁN
06-30-7430302