fbpx

A KITE Zrt. a jövő útjára lépett

Írta: Csomor Zsolt - 2020 március 06.

A KITE Zrt. 2010-ben bevezette a precíziós gazdálkodás technológiáját, ami segíti a gazdálkodókat a hatékony, fenntartható és gazdaságos működésben. Az idei évben a vállalat még tovább lép: az AgrárgépShow-n bemutatta új Precíziós Gazdálkodási Rendszerét, amely keretbe foglalja a modern mezőgazdasági üzemek működtetéséhez szükséges feltételrendszereket.

 

PGR – a valóban komplex megoldás

 

A KITE Zrt. sajtótájékoztatót tartott az AgrárgépShow-n, ahol a megjelent újságírók elsőként értesülhettek a vállalat fejlesztéseként megjelenő új Precíziós Gazdálkodási Rendszer (PGR) informatikai szolgáltatásrendszerről.

A KITE Zrt. küldetése a mezőgazdasági termelést komplex megoldásokkal segíteni a hatékony, fenntartható és gazdaságos működés érdekében. Ezt a célt szolgálja a precíziós gazdálkodás, amelyet 2010 óta a vállalat kiemelt stratégiai irányként kezel – fogalmazott köszöntőjében Szabó Levente vezérigazgató.

Az idei évben ennél is tovább lépnek, hiszen olyan rendszert indítottak útjára, amelyik keretbe foglalja a modern mezőgazdasági üzemek működtetéséhez szükséges feltételrendszereket, és a mezőgazdaság innovatív műszaki, agrotechnológiai és informatikai fejlesztéseit adaptálja a helyi termelési viszonyokra.

 

A jövő a precíziós gazdálkodásé

 

A digitális forradalom mára hozzátartozik a mezőgazdaság mindennapjaihoz. A felhasználók számtalan információval találkoznak, szembesülnek azok előnyeivel és jövőbemutató szerepével. Arról viszont sokkal kevesebbet hallani, hogyan építhetők be ezek a megoldások napjaink agrotechnológiájába, mennyire kompatibilisek az egyes rendszerek egymással, s milyen további fejlesztési lehetőséget biztosítanak a felhasználók számára. A versenyképes és hatékony gazdálkodás alapja a technológiai újdonságok követése – mondta Balogh Viktor marketingigazgató.

Precíziós Gazdálkodási Rendszer megalkotásával a KITE Zrt. olyan informatikai szolgáltatásrendszert hozott létre, amely az agrármenedzsment új generációját jelenti.

 

Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója

PGR – a fenntartható agrárinnováció

 

Precíziós technológiák

 

A Precíziós Gazdálkodási Rendszer alapvetően három lábon nyugszik: az innovatív precíziós technológiákkal, a PrecZone megoldásaival és a Partner Profit Program szolgáltatásaival biztosítja, hogy a gazdálkodók a KITE Zrt.-vel közösen lépésről lépésre növeljék gazdaságuk fenntartható hatékonyságát – ismertette a lehetőségeket Hadászi László innovációs főigazgató.

A precíziós technológiák olyan műszaki, informatikai, információs és termesztéstechnológiai alkalmazások kombinációi, amelyek hatékonyabbá teszik a szántóföldi növénytermesztést, a gépüzemeltetést és az üzemszervezést.

Ez egzaktan mért és észlelt információk felhasználásával történő agrotechnikai beavatkozások összessége, amely beavatkozás sok esetben automatikus módon történik, úgy, hogy a környezetvédelmi és fenntarthatósági elvárásokat is támogatja.

 

PrecZone alkalmazások

 

PrecZone

 

Digitális platform megoldást nyújt a mezőgazdaságban keletkező adatok gyors és egyszerű döntéstámogató információvá alakítására. 2017-ben a KITE Zrt. a PrecZone digitális terében 16 alkalmazás fejlesztését kezdte meg. Az idei év márciusától 600 partner közreműködésével 14 alkalmazás tesztelése már zajlik, amiket Hadászi László a sajtótájékoztatón be is mutatott.

 

PrecMET

 

Egy meteorológia modul, amely a KITE és az OVF meteorológiai állomásainak adataira épül. Az alkalmazás az aktuális és múltbéli adatokat közli térkép- és adatformában. A Kalkulátorok alkalmazás megkönnyíti a termelés optimalizálását.

A gépek esetében a megfelelő erő- és munkagép-beállítást, a KITEJet használatánál a folyékonytápanyag-kijuttatást, valamint a megfelelő dózisú mikrogranulátum adagolását biztosítja. A John Deere által fejlesztett MyJohn Deere webes alkalmazás lehetővé teszi az egyes adatok elemzését a legújabb John Deere berendezéshez hozzáadott érzékelőkön keresztül.

 

Balogh Viktor marketingigazgató

 

 


Hadászi László innovációs főigazgató

 

Az Aszálymonitoring az OVF Operatív Vízhiány-értékelő és Előrejelző Monitoring Rendszerébe viszi át a gazdálkodót, ahol megnézheti az országosan kialakított vízhiánykezelő körzeteket, a készültségi fokozatokat és a napi időléptékű aszályindexet.

 

PrecSoil

Megjeleníti a talajmintavételi zónákat, könnyíti a navigálást, rögzíti a lefúrásokat, s vonalkóddal címkézi a mintákat.

 

Tudásbázis

Alkalmazásban megtalálható a KITE több mint 45 éves szakmai tudása: kísérleti eredményeket, szakmai anyagokat, előrejelzéseket és tutoriálokat tartalmaz.

 

KiTáp

Segítségével a talajvizsgálati eredmények és más bemenő adatok felhasználásával a megcélzott termésszinthez szükséges tápanyagmennyiség számolható ki.

 

PrecSat

A NASA Landsat8 műholdképeiből számított vegetációs indexeket jeleníti meg térképes formában, s figyelemmel kísérhetők a táblák adottságai, mint a vegetáció fejlettségi állapota, a talajadottság vagy a vízellátottság.

 

PrecSat Pro

Alkalmazásban a termelő megtekintheti a Copernicus Sentinel-2 műholdjai által készített felvételeket a bolygónk teljes földfelszínéről, 10×10 méteres felbontásban.

 

Gépüzemeltetés

Segítségével nyomon követhetők az erőgépekből származó különböző üzemelési paraméterek napi, havi és szezonális jelentések formájában.

 

Növényvédelem

Segítséget nyújt a termelőnek és szaktanácsadójának a növényvédelmi védekezések optimális időzítéséhez. Az alkalmazás által nyújtott információ a károsítók hőösszegszámítási modelljeinek, csapdázási eredményeinek, valamint a meteorológiai állomások által mért adatok összefüggésein alapul.

 

JCB LiveLink

Olyan, a JCB által fejlesztett webes alkalmazás, amely lehetővé teszi a logisztikai gépek flottájának távoli felügyeletét, valamint hatékonyabb kezelését. A rendszer adatokat gyűjt a gépekről, amiket egy biztonságos adatközpontnak küld.

 

Videokontroll

Alkalmazással a KITE lehetőséget biztosít az RS Bt. innovációjának elérésére, aminek célja a gravitációs rendszerű, keresztáramú aknás szárítók távfelügyelete az üzembiztonság fokozása, az energetikai hatékonyság és a raktározási biztonság növelése érdekében.

 

RTK Assistant

A KITE RTK-rendszerének fenntartását, valamint a gazdálkodó tájékoztatását szolgálja. Az alkalmazásból az állomások állapotára vonatkozó különféle információk olvashatók ki a földrajzi koordinátáktól kezdve az észlelt műholdak számán át a használt jel frekvenciájáig.

 

A bemutatott 14 alkalmazás hamarosan elérhetővé válik a termelők számára, a másik két applikáció pedig várhatóan az idei év második felére készül el.

 

Partner Profit Program

A PGR harmadik része a Partner Profit Program tanácsadási rendszer, amelynek célja a termelők számára megvalósítani a termelés többletjövedelmét. A KITE Zrt. szaktanácsadással segíti a gazdálkodókat a 21. század kihívásai közötti eligazodásban.

Az új és innovatív rendszer ismertetése után a hagyományokhoz híven természetesen a sajtóbejárás sem maradhatott el, amelynek során a KITE Zrt. bemutatta az újdonságait.