fbpx

A mezőgazdaság hozzáadott értéke

Írta: Sándor Ildikó - 2020 március 04.

A Portfolio Konferencia hagyományosan a tavasz egyik legrangosabb agráreseménye, ahol a szakma döntéshozói az agrárgazdasági és agrárpolitikai szereplők véleményére, a várható fejleményekre kíváncsiak.

 


Fotó: Agrárszektor

 

Március 4-én, a kecskeméti Agrárium 2020 Konferenciája a kormány agrárszakmai terveinek bemutatásával kezdődött. Dr. Nagy István agrárminiszter köszöntőjében ezúton is felhívta a figyelmet a hatékonyság és a versenyképesség növelésének szerepére, hisz ez nélkülözhetetlen a KAP jelenlegi ciklusában is, és a 2021-es átmeneti évben egyaránt.

Eredményeink persze akár büszkék is lehetünk, ugyanis az elmúlt 9 évben EU-s összehasonlításban is kiemelkedő fejlődést produkáltunk. A területi termelékenységet jelző mutató, az egy hektárra jutó változatlan áron számolt bruttó hozzáadott érték 2010 és 2019 között 60%-kal emelkedett.

Ez a növekedés uniós összehasonlításban is figyelemre méltó, hiszen Belgium, Dánia, Lettország, Írország és Litvánia után a 6. legmagasabb érték az EU-ban. Kibocsátásunk értéke megközelítette a 2800 milliárd forintot, ami több mint 3,5%-os növekedést jelent éves összevetésben.

A nemzetgazdaság külkereskedelmi többletének legnagyobb részét ezúttal is az agrártermékek adják, tavaly januártól november végéig mintegy 5 milliárd euróval többet exportált, mint amennyit importált, és ebből 3 milliárd eurónyi érték a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek külkereskedelméből származott. Exportált agártermékeink értéke 9%-kal nőtt egy év alatt.

 

Az eredményeken túl bejelentést is hallhattunk a miniszteri köszöntőben:

 

„Az egységes európai és globális piac törvényszerűségeiből fakadó piaci kockázatok, vagy a járványok, állatbetegségek okozta veszély kezelésére eddig nem volt hatékony módszer. Éppen ezért, Európában elsőként Magyarországon kívánunk bevezetni egy olyan jövedelemstabilizáló eszközt, amely lehetőséget nyújt a gazdálkodóknak, hogy ezeket az eddig nem biztosítható kockázatokat érdemben csökkentsék. Erre a célra létre kívánunk hozni egy állami működtetésű kölcsönös kockázati alapot, amelyhez bármely termelő kedvezményes díjjal, önkéntesen csatlakozhat. Az alap összegyűjtött forrásait kiegészítjük a Vidékfejlesztési Program ilyen célra rendelkezésre álló pénzeszközeivel, amely fedezetet nyújt a csatlakozott gazdaságok a hanyagság kivételével bármilyen okból elszenvedett jövedelemcsökkenéseinek kompenzálására. Az új rendszert – amit tervek szerint közeljövőben elindítunk – minden öngondoskodásra nyitott termelőnek ajánlom, de különösen az állattenyésztési ágazatokban gazdálkodóknak” – hallhattuk az Agrárium 2020 megnyitóján az agrárminisztertől.