fbpx

Nem a tavalyi volt a legjobb évünk…

Írta: Kohout Zoltán - 2020 március 03.

A KSH előzetes adatai alapján gabonát 2019-ben 53 ezer hektárral nagyobb területen arattak, és durván félmillió tonnával több is termett, mint 2018-ban. Az időjárás alaposan kihatott az egyes gabonafélék terméseredményeire: a kukoricán és a lucernaszénán kívül minden fontosabb őszi növény betakarított területe kisebb-nagyobb mértékben elmaradt a két évvel ezelőttitől.

 

Meg is haladta

 

Az 5,4 millió tonnás búzatermés 2,1%-kal nagyobb volt, mint két éve. Kenyérgabonánkat az elmúlt 7 évben – 2017 kivételével – több mint 1 millió hektárról takarították be, és az átlaghozam 3,1%-kal emelkedett: elérte az 5,3 tonna/hektárt. Ez 2,4%-kal magasabb az előző 5 év átlagánál is.

Tavaly egyébként a legtöbb búza (az országos mennyiség közel tizede) Jász-Nagykun-Szolnok megyében termett. A legmagasabb termésátlagokat viszont a dunántúli – Baranya, Vas, Somogy és Tolna – érték el, sok helyütt meghaladva az átlagos hektáronkénti hozam a 6 tonnát. A termésátlag két dél-alföldi megyében: Békésben és Csongrádban volt a legalacsonyabb.

 

Kukorica: a kevesebb több

 

A tavalyi év első 11 hónapjában 2,6%-kal kevesebb búzát vásároltak fel a termelőktől, mint 2018 hasonló időszakában. A felvásárlási ár 51 forint volt kilónként – ez az ár egyébként 2016 óta folyamatosan emelkedik. Emellett 2019-ben a kukorica betakarított területe – 30 ezer hektáros plusszal – újból 1 millió hektár fölé nőtt, és összesen 8,3 millió tonna termést takarítottak be.

Ez 3,7%-kal több mint a korábbi évi, és az előző öt év átlagát 5%-kal múlja felül. Ugyanakkor a közel 8,1 tonnás hektárátlag 2018-hoz képest 5,2%-os csökkenést, az utolsó öt év átlagához hasonlítva viszont 7,8%-os növekedést jelent.

 

 

(forrás: KSH)