fbpx

A kalászosok 2019-20-as évjárati sajátosságai az őszi fejlődés tükrében

Írta: Szerkesztőség - 2020 február 25.

Mint azt már az utóbbi években megszokhattuk, az elmúlt év ősze sem nevezhető időjárási szempontból átlagosnak. A kalászosok október-november során, a kelést követően az átlagot jelentősen meghaladó hőmérséklettel találkoztak. Mit jelent ez a növényvédelem és a tápanyagellátás szempontjából?

 

Növényvédelem

 

A meleg ősz nemcsak a növények fejlődésének kedvezett, hanem a rovarkártevők (levéltetvek és kabócák) intenzív betelepülésének is. Ez az őszi vírusfertőződés kockázatát fokozza, ami többek között felértékeli a vírusmentes szaporítóanyag és a kalászos árvakelések kezelését repcében és a tarlón.

Hosszabb távon az sem kizárt, hogy meg kell barátkoznunk az őszi rovarölő szeres kezelésekkel, melyekkel a betelepülő vírusvektorok számát tudjuk mérsékelni. Az ősz folyamán a rovarok mellett a levélbetegségek betelepülése is megkezdődött. Ilyen ősz után tavasszal korai gombaölő szeres kezelésekkel kell számolnunk, a későbbi lombegészség megalapozásáért.

 

Növénytáplálás

 

Februártól március végéig a termésmennyiséget befolyásoló 3 fő tényező közül kettő, a kalászok száma és a kalászon belüli virágkezdemények száma eldől, ezért ebben az időszakban a lehető legjobb kondícióban kell tartanunk a búzaállományokat. Idén a kalászos állományok a tél beálltával a bokrosodás kezdetén, a gyökérváltás állapotában vannak.

Fejlettségük – ellentétben a tavalyi helyzettel – általában megfelelő, és elégséges alapot ad egy magas termésszint eléréséhez. Tavasszal, a vegetáció megindulásával a búzának meg kell újítania a gyökérrendszerét és lombfelületét. Az ilyen jól fejlett állományok zavartalan tavaszi regenerációja és folytatódó bokrosodása fokozott tápanyagigénnyel jár, ami túlmutat a nitrogénen.

A tavaszi regeneráció energiaigényes folyamat, ami nagy mennyiségű foszfor felvételét teszi szükségessé. Március folyamán jelentős mennyiségű kén és magnézium is szükséges a dinamikus fejlődéshez. A harmonikus tápanyagellátást azonban kora tavasszal több tényező (hideg, levegőtlen talaj, vízhiány, fejletlen gyökérzet) is korlátozhatja; kiemelten igaz ez a foszforellátásra.

Ilyenkor a kalászosok közvetlen lombon keresztüli táplálása felértékelődik, hisz így közvetlenül tudjuk a szükséges tápanyagokat a növénybe juttatni. A komplex hatóanyagú készítményekkel való lombtrágyázás vitathatatlan előnye a gyors és közvetlen hatás, amit fokozhat a tápelemek szinergiája, valamint az antagonizmusok kiküszöbölése. Olyan talajon, ahol igazolt rézhiánnyal is számolnunk kell, ilyenkor annak pótlásáról is gondoskodnunk szükséges.

 

Jól fejlett kalászos állomány, 2019. november

 

Növényaktiválás

 

A bokrosodás a potenciális kalászszámot határozza meg, de az, hogy ebből mennyi realizálódik, a szárbaindulás kezdetén dől el. A búza hajlamos arra, hogy ha tápanyaghiányt érzékel, akkor azonnal eldobja azokat az oldalhajtásokat, amelyeket nem ítél kinevelhetőnek, így leszabályozza a kalászszámot.

A kalászok kineveléséhez tápanyagra és megfelelő tápanyagfelvevő apparátusra, azaz gyökérzetre van szükség. A bokrosodással párhuzamosan zajló gyökérváltásnak és regenerációnak így nagy szerepe van a bokrosodás során kialakuló terméspotenciál megtartásában.

Ezt nem csak az optimális tápanyagellátással segíthetjük, hanem a gyökérfejlődést és a tápanyagfelvételt fokozó termékekkel. Így gyorsíthatjuk a fejlődést, és a környezeti tolerancia fokozásával magas szinten tarthatjuk az anyagcserét.

Ezzel minimalizálhatjuk az oldalhajtások abortációlásából eredő kalászszámcsökkenést. Ezek a növényi teljesítményfokozók mára már elfogadott és elismert technológiai elemei a modern növénytermesztésnek. Így a búzatermesztésben is indokolt a használatuk.

 

Biztató kezdet

 

Összegezve: 2019 őszén – a nehézségek ellenére – jól fejlett búzaállományok alakultak ki. Ez biztató kezdettel kecsegtet a 2020-as tavaszi szezonra. A termésmennyiség maximalizálásához azonban kora tavasszal sem lankadhat a figyelmünk, mert csak gyors kora tavaszi regenerációval, kiegyensúlyozott, zavartalan bokrosodással és szárbaindulással biztosíthatjuk a nagy termés alapját, a magas kalászszámot.

 

 

SZERZŐ: SZARVAS ZOLTÁN • ALBA MILAGRO HUNGARY