fbpx

Nílusi sügér a bajnok a menzán

Írta: Kohout Zoltán - 2020 február 07.

Lehet 2 millió embernek valami finomat és táplálót főzni 550 forintból – ráadásul 3 fogásban? Lássuk!

 

Higgyük el, hogy lehetséges!

 

Kedves Olvasó, előre is kéretik nem hitetlenkedő – hogy stílszerűek legyünk – nyaklevesekkel vagy fejre mért barackokkal fegyelmezni a gyereket, ha egyik este azzal jön haza a suliból, hogy egzotikus hal-előétel és franciás-snidlinges püré volt a háromfogásos ebédben…!

A helyzet ugyanis úgy áll, hogy a Hungast Pécs csapata bebizonyította: lehet 550 forintból tápláló, finom és különleges ebédet adni a menzán – szakszerűbben: a közétkeztetésben.

Evőeszköz és tolmács

 

Minderre a február 6-i Sirha Budapest kiállítás Közétkeztetési Szakácsversenyén került sor, ahol hazánk 12 döntős csapata mérte össze tudását (a csaknem 40 legjobb régiós megméretés végén). A verseny tematikája ezúttal a „nyári ételek a hagyomány és a megújulás jegyében” volt, és a győztes Hungast Pécs ezt a választ adta rá a következő menüvel válaszolt rá.

Ebéd: előételnek nílusisügér-krokett, édesköményes mézes almasaláta, zeller panna cotta, zellermajonéz; főételnek pirított csirkemell, lecsó tartelette, snidlinges burgonyapüré, párolt zöldségek, kakukkfüves jus, s végül az ínycsiklandó desszerthez is tolmács kell: sárgabarack mousse, sable tészta, fehércsoki namelaka, maracujazselével.

 

2 millió éhes gyomornak

 

A döntősök munkájában egyébként az ízvilágon, a technikai kivitelezésen túl, többek között az is szerepet kapott, hogy a feltálalt fogások közétkeztetési körülmények között elkészíthetők és kitálalhatók-e, illetve hozzájárulnak-e a hagyományos ízek, ételek modernizálásához, az étkezési kultúra fejlesztéséhez.

Magyarországon a közétkeztetésben mintegy 3000-3500 főző konyha, és mintegy 6000-6500 tálaló konyha működik, ami naponta mintegy 2 millió ember étkeztetéséért felel.

 

(fotó: Kristóf Imre/Horizont Média)