fbpx

Horsch sekély és ultrasekély talajművelés

Írta: Fodor Mihály - 2020 február 03.

A tavaszi munkálatok előtt állva elgondolkodunk, hogy mivel és mikor végezzük a talajművelést.

 

Sokan simítóznak, kompaktoroznak, rövidtárcsával készítik a magágyat. Ha azonban az egész évet nézzük, van olyan gép, amelyik tavasszal, amikor szármaradványmentes a föld felszíne, működik, de amikor nagyobb a szármaradvány mennyisége, különböző okoknál fogva

bedugul. Ugyanígy az a nehézkultivátor, amelyik ősszel akár sekélyen is tud dolgozni, a tavaszi munkákban nem nyújtja azt, amit tavaszi magágykészítésben el szoktak várni a gazdák.

A Horsch két talajművelő gépet alkotott a sekély és ultrasekély talajművelésre, ez a Cruiser és a Finer.

A Cruiser a régebbi, ez hatgerendelyes felépítésű, és Horsch által fejlesztett 150 kg-os kioldóerővel ellátott rugós kapákkal van felszerelve, amelyek biztosan tartják a max. 15 cm mélységet, ill. 20 cm magasra képesek kiemelkedni, és biztosítani a kapa hosszan tartó élettartamát.

 

 

A Cruiser XL szabályszerűen kivasalja a földet. Nagyon intenzíven bekeveri a szármaradványt a talajba, és a hat gerendelynek köszönhetően nagyon sokáig viszi magával, így az esetleges kombájn utáni egyenlőtlen szalmaterítést helyrehozza.

A kapamező mögött kétfajta egyengetőt találunk: a tárcsás egyengetők a nehéz, kötött és középnehéz földekre, az Y egyengetők a nagyon laza, homokos földekre ajánlottak.

Lezáró hengerből is többféle van, amelyeket lehet cserélgetni is. Az a henger, amelyik a kiszáradt, nehéz talajon ősszel nagyon jó munkát végez, tavasszal általában túl sok, igen nehéz, ezért lehetőség van a hengerek relatív gyors cseréjével a Cruisert még flexibilisebbé tenni. (Kép2, 2B)

 

 

A talaj minőségéhez, ill. a munkaigényhez igazodva a gépet különböző orrbetétekkel szerelhetjük. A keskeny, 5, 8, 10 cm vídeás orrbetétek az intenzív munkavégzésre ajánlottak, a vídeás lúdtalp kapa pedig a sekély réteg teljes munkaszélességű átvágásra.

 

 

A mélységállítás a mellső támasztókerekeken és a hengeren történik, igény esetén ez lehet hidraulikus is. A henger mögé egy gereblye is szerelhető, amellyel a talajfelszín még egyenletesebb lesz, és a kivágott zöld növényeket még a henger mögött kihúzza a föld felszínére, így ezek még egy esetleges eső után sem fognak visszagyökerezni.

 

 

A másik ultrasekély munkagép a Finer, amelyet arra gyártottak, hogy a föld felszínét folyamatosan feketén tudjuk tartani. Ez lenne a totális gyomirtó helyettesítő, ha netán kivonják a fontos szereket a forgalomból. A biogazdaságok számára már most egy tökéletes megoldás.

 

 

Jelenleg 7,5 m munkaszélességben, négygerendelyes kivitelben, a kapamező mögött egy kétsoros gereblyével függesztett változatban kerül forgalomba. A hengeres lezáróval féligfüggesztett kivitelű, azaz futóművel rendelkezik.

 

 

A laprugós kapákkal a maximális munkamélység 10 cm.

Aki dolgozott már hagyományos kombinátorral, az tapasztalhatta, hogy abban a pillanatban, amint a kapa behatolt a földbe, a lúdtalp kapák egyből orra állnak. Ez azt eredményezi, hogy sekélyen teljes átfedéssel nem igazán tudnak dolgozni.

A Horsch egy okos megoldással elérte azt, hogy ez a kapa igen sekélyen is tud teljes átfedéssel dolgozni, ugyanis a rugós kapa felfogatását állíthatóvá tették. Amikor változik a talaj ellenállása, akkor a zártszelvényt, amelyre a rugós kapák vannak felfogatva, el lehet fordítani, ezáltal a rugót előrefeszítjük, és a lúdtalp kapa teljesen átvágja a földet. A kapa húzástávolsága 15 cm, a lúdtalp kapáé pedig 20 cm, így a teljes átfedés sokáig biztosított.

 

 

Azok a termelők, akik sekélyen vagy ultrasekélyen, akár ősszel nagy mennyiségű szármaradványt vagy tavasszal magágykészítést szeretnének végezni, a Cruiser és Finer segítségével biztonságosan és nagy hatékonysággal tudják céljukat elérni.