fbpx

Ugrásszerűen érdeklődnek a fiatalok az agrárgépészet iránt

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 január 21.

Öt év alatt 70 százalékkal nőtt az agrárgépész szakmát választó diákok száma. A legtöbben a versenyképes jövedelem, a csúcstechnológiás gépek és a természet közelsége miatt választják a mezőgazdasági pályát, sokan a szakközépiskola elvégzése után azonnal elhelyezkednek.

 

 

Ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés a fiatalok körében az agrárgépészet iránt. A két éve még hiányszakmaként számontartott foglalkozás példátlanul népszerűvé vált az utóbbi tanévekben.

A MEGFOSZ (Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége) 2013-ban kezdte az agrárgépészet népszerűsítését, mivel a mezőgazdasági gépész, gépjavító, technikus és gépésztechnikus szakmákban súlyos munkaerőhiányt tapasztaltak. A szövetség az utánpótlásnevelésre fektette a hangsúlyt, ezért informálni kezdte a diákokat és a szülőket.

– Az agrárgépészet egy nagyon dinamikusan fejlődő és változó pálya, hiszen a munkához használatos gépek területén folyamatos a technológiai újítás. Egyre nagyobb teret kap a robotizáció, egy 790 lóerős gép irányítása és karbantartása szakértelmet és kreativitást igényel.

A szakmában elhelyezkedő fiatalok életében egyszerre van jelen a természet és a csúcstechnológia, kiegyensúlyozott és kiszámítható feladatokkal és jövedelemmel. Ezek azok a sajátosságok, ami miatt egyre többen felismerik az agrárgépészetben rejlő lehetőségeket – mondta el Umenhoffer Péter, a MEGFOSZ marketing bizottságának vezetője.

A szövetség adatai alapján a 2018/19-es tanévben közel négyezer diák jelentkezett a szakképzésre, 2015-ben még mindössze ezer fiatal döntött az agrárgépészet mellett. – A MEGFOSZ adatai alapján a szakma továbbra sem mondható telítettnek, de az évről évre súlyosbodó munkaerőhiányt sikerült megállítani és visszafordítani.

A népszerűsítésre pedig továbbra is kihasználunk minden lehetőséget, a soron következő Agrárgépshow-ra például 3600 diáknak biztosítunk ingyenes belépést a Hungexpo-val együttműködve – tette hozzá a szakértő.

A mezőgazdasági szakiskolák és felsőoktatási intézmények támogatása mellett a 2020. január 22-25. között zajló AgrárgépShow szakkiállításon rendezik meg a „Legyél Te is mezőgépész! Országos Bajnokság” versenysorozat egyik fordulóját is.

Az agrárgépész szakma népszerűsítésének elhivatott támogatója az MKB Pénzügyi Csoport.