fbpx

A határon elvehetik!

Írta: Kristóf Imre - 2019 december 13.

A növények, növényi termékek kis mennyiségű, saját célú behozatalát is korlátozza az EU december 14-től érvényes új növényegészségügyi rendszere. Ezentúl gyakorlatilag – néhány kivételtől eltekintve – mindenhez kell növényegészségügyi bizonyítvány, bizonyos árukat pedig, csak a kijelölt határállomásokon lehet majd behozni – áll a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

 

 

A külföldről hazatérő utazók ezentúl a csomagjaikban csak szigorú előírások mellett hozhatnak be növényeket.

 

Ez azt jelenti, hogy

  1. minden ültetésre szánt növény (pl. cserepes növény, vetőmag, szaporító anyag),
  2. termés (pl. alma, paradicsom),
  3. zöldségféle és
  4. egyéb növényi termék (pl. koszorú, friss fűszernövények)

kizárólag növényegészségügyi bizonyítvánnyal hozható be az Európa Unió területén kívüli országokból a magánszemélyek útipoggyászában is.

 

Szintén kell bizonyítvány az alábbi, Európai Unióhoz tartozó külső területek esetében: Ceuta, Melilla, Guadeloupe, Francia Guyana, Kanári szigetek, Martinique, La Réunion, Saint-Barthélemy és Szent Márton-szigete.

Az áruk túlnyomó része növényegészségügyi bizonyítvánnyal bármely határállomáson behozható és a szakemberek szúrópróbaszerűen ellenőrzik majd, vannak azonban kivételek.

 

A saját célú fogyasztás, felhasználás esetén is kizárólag növényegészségügyi vizsgálatra kijelölt határállomáson keresztül hozható be, tételes ellenőrzést követően:

  • minden ültetésre szánt vagy már elültetett növény (pl. cserepes növény, vetőmag)
  • a 2019/2072/EU rendelet XI. melléklet A részében felsorolt áruk (pl. paradicsom, alma)

 

Amennyiben az árut nem kíséri növényegészségügyi bizonyítvány, az EU területére nem hozható be!

 

Az előírások nem vonatkoznak, azaz nem kell növényegészségügyi bizonyítvány:

  • az ananász, a banán, a datolya, a durián és a kókusz termése
  • a feldolgozott növényi termékek (pl. aszalványok, szárítmányok, tartósított zöldségek és gyümölcsök)
  • a Svájcból érkező növények, növényi termékek esetében

 

Az előírások az Európai Unión belülre nem vonatkoznak, azonban a kockázatok csökkentése érdekében közös érdekünk, hogy utazásainkról sem az EU-n kívüli, sem azon belüli országokból ne hozzunk magunkkal növényt, növényi terméket Magyarországra. Az azokkal véletlenül behurcolt nem-honos növénykárosítók ugyanis hatalmas veszélyt jelentenek a hazai növénykultúrára.

A növényegészségügyi rendszer változásairól az érintettek a Nébih weboldalán tájékozódhatnak: https://portal.nebih.gov.hu/novenyegeszsegugy