fbpx

Beszámoló a szlovéniai AGRA Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításról

Írta: Szerkesztőség - 2019 november 13.

Az 57. AGRA Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásárt, a szlovéniai, Mura-parti városban, Gornja Radgonán rendezték

 

Mintegy hét hektár területen 32 országból 1850 kiállító mutatta be termékeit. A kiállítás partnerországa az ausztriai Stájerország volt. E mellett Magyarország, Horvátország, Észak-Macedónia, Lengyelország, Bulgária és Vietnám is saját kiállítótérrel képviseltette magát. Számos szakmai rendezvény kísérte a kiállítást, amelyek között magyar vonatkozású is akadt. Intelligens döntések az agráriumban címmel magyar-szlovén üzleti találkozót is rendeztek.

 

1. kép. Szlovén gépgyártók a vásáron

 

Magát a kiállítást a szlovén kormányfő, Marjan Šarec nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy a vásárt 57. alkalommal rendezik meg, amely szám közel azonos a szlovén gazdák átlagéletkorával. Kihangsúlyozta, hogy gazdaságátadás, a fiatal gazdák ösztönzése elsődleges cél a szlovén mezőgazdaság számára. Rámutatott arra is, hogy a jövőben a modernizáció, a digitalizáció nagy hatással lesz a gazdák, gazdaságok tevékenységeire, és reményei szerint megkönnyítik a mezőgazdasági munkavégzést.

Az ágazat fiatalításának fontossága, a modern termeléstechnológia, illetve a digitalizáció előnyei, annak hatékony hasznosulása mellett a környezetvédelmet, az életminőség javítását hangsúlyozta ki Phil Hogan, az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa, aki szintén jelen volt a megnyitó ünnepségen.

Dr. Aleksandra Pivec szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmiszeripari miniszter asszony beszédében rámutatott arra, hogy a kiállítás lehetőséget biztosít a mezőgazdasági termelők részére termékeik, munkájuk, életmódjuk bemutatására, népszerűsítésére. A kisgazdaságok által előállított helyi, kézműves termékek elengedhetetlen részét képezik a szlovén mezőgazdaságnak és élelmiszeriparnak. Ezeknek a minőségi termékeknek a léte és előállításuk további fejlesztése az ország mezőgazdaságának és a gazdák hírnevének növelése szempontjából elengedhetetlen.

2. kép. Szlovén gépgyártók a vásáron: az egyik nagydíjas termék

 

Szlovénia domborzatának jelentős része erdő, illetve legelő, kaszáló. Ennek kapcsán jelentős számú, az erdészettel, illetve a gyepgazdálkodással kapcsolatos erő- és munkagép volt látható a kiállított eszközök között. A szlovén traktorpiacon évente mintegy 1200-1400 erőgép talál gazdára. A birtokszerkezetre jellemző elaprózódottság és a domborzati viszonyok által determinált lejtős művelés a kis-, közepes teljesítményű erőgépek dominanciáját vonja maga után az új gépek értékesítésekor. Így a Szlovéniában értékesített traktorok átlagos teljesítménye megközelítőleg 65 kW (88 LE).

Mindez a kiállításon is megmutatkozott. A nagy traktorgyártók 400-500 LE-t meghaladó látványos, törzscsuklós erőgépeivel, illetve 10 m munkaszélességet meghaladó vágóasztallal rendelkező betakarítógépekkel nem találkozhattunk, annál inkább a kis- és közepes gazdaságok részére szánt erőgépekkel, speciális, lejtős művelésre szánt vagy erdészeti célra felkészített traktorokkal.

 

3. kép. A magyar országstand

 

Kiemelt figyelmet kaptak a gépkiállításon a szlovén mezőgépgyártás Magyarországon is ismert termékei, cégei, a kaszálók és legelők, illetve ültetvények művelésének gépesítésében megoldásokat biztosító INO Brežice, illetve a SIP Šempeter. A pótkocsik, illetve szervestrágyaszórók gyártója a Farmtech, amely cég a kiállítás nagydíját is elnyerte a „hazai gyártású új gép” kategóriában.

Jelen volt továbbá az ültetvény, illetve erdészeti célú kis és közepes teljesítményű törzscsuklós traktorokat, valamint ültetvény-és szántóföldi permetezőket gyártó Agromehanika (1., 2. kép). Természetesen a nagy multinacionális mezőgépgyártó cégek legtöbbje képviseltetett magát a kiállításon.

Mezőgép kategóriában a kiállításon két nagydíjat, 27 aranyérmet, 10 ezüstérmet, 2 bronzérmet és egy különdíjat osztottak ki a hazai és a külföldi kiállítók és gyártók termékei között.

Magyarország saját országstanddal képviseltette magát, amelyen magyar kézműves termékek bemutatása, kóstoltatása örvendett nagy népszerűségnek (3. kép).

A kiállítást évről évre meglátogató több mint 120 ezer résztvevő igazolja, hogy van érdeklődés a mezőgazdasági termékek és azok előállítói iránt. Az ágazatban zajló innováció, technikai fejlődés nyomon követésének, továbbá a termeléshez, tenyésztéshez szükséges input anyagok, gépek beszállítóival történő kapcsolattartásnak egyik kitűnő helyszíne az AGRA, Gornja Radgonán.

 

SZERZŐ: DR. MAGÓ LÁSZLÓ, SZENT ISTVÁN EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR, GÖDÖLLŐ