fbpx

Az EU és az AGRYA is támogatná a generációváltást

Írta: Kohout Zoltán - 2019 november 13.

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) Mezőgazdaság, vidékfejlesztés és környezetvédelem szekciója nemrég jelentést fogadott el A KAP generációváltásra gyakorolt hatásáról. A jelentés magyar előadója, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) képviselője szakértőként vett részt a munkában.

 

 

A jelentés megállapítja: a KAP intézkedései mellett a nemzeti szabályozásra is kulcsszerep hárul a generációváltás előmozdításában. Az EGSZB szerint fontos, hogy megfelelő KAP-költségvetés álljon rendelkezésre 2021–2027 között a generációváltás érdemi támogatására, emellett a fiatal agrártermelők számára a KAP I. pillére keretében nyújtott kiegészítő támogatás folyósításának időtartamát 5-ről 7 évre kellene növelni, továbbá a II. pillér környezetvédelmi kifizetéseihez 25%-os kiegészítés nyújtanának.

A tagállamoknak növelniük kellene a fiatal mezőgazdasági termelőket érintő oktatás és tanácsadás összegeit, és a tagállamoknak ösztönözniük kellene a generációváltást azzal, hogy minimálisra csökkentik a gazdaságok nemzedékek közti átadásához kapcsolódó költségeket és adókat.

Az EGSZB ajánlásai összhangban állnak az AGRYA által készített „Nemzeti minimum az agrár-nemzedékváltásért” című javaslatcsomagban leírtakkal, és jó alapot adhatnak a következő időszak tervezési folyamataihoz: mind a KAP 2021-2027, mind az Agrárminisztérium által koordinált Generációváltás szakpolitikai program esetében.