fbpx

Máris igényelhető az aszálykárenyhítés!

Írta: Kohout Zoltán - 2019 október 30.

A közlemény az ország azon térségeit jelöli meg, ahol a meteorológiai adatok alapján a vegetációs időszakban elszenvedett csapadékhiány és magas hőmérséklet mezőgazdasági kárt okozhatott.

Ismert, hogy az adott kárenyhítési évben – egyéb támogatási feltétel fennállása esetén – csak abban az esetben és azon területekre fizethető aszálykárok után kárenyhítő juttatás, ha adott területtel kapcsolatban az aszályhelyzetről a miniszter legkésőbb tárgyév október 31-ig közleményt ad ki. A most megjelent közlemény értelmében Magyarországon a 2019. kárenyhítési év során az ország egész területén aszályhelyzet volt, így – ha igazolt aszálykáruk van és egyéb támogatási feltétel is fennáll, akkor – az érintett termelők az ország teljes területén részesülhetnek kárenyhítő juttatásban. A miniszter aszályközleménye a Földművelésügyi Értesítő LXIX. évfolyamának 2019. október 25-i 7. számában érhető el.

Az aszályközlemény önmagában még nem jogosítja fel a károsult termelőt a kárenyhítő juttatás igénybevételére. A kompenzációra való jogosultság további feltételei, hogy a termelő az aszálykárt határidőben (a károsodás észlelését követő 15 napon belül, de legkésőbb szeptember 30-ig) bejelentette, amelyet az agrárkár-megállapító szerv le is igazolt; a kárenyhítési hozzájárulást szeptember 15-ig maradéktalanul megfizette; a kárenyhítő juttatás iránti kérelmet november 30-ig a Magyar Államkincstár elektronikus felületén benyújtja (a kérelembenyújtás lehetősége november elején nyílik meg), és az aszálykárral érintett növénykultúrájában 30 százalékot meghaladó hozamcsökkenést (terméskiesést) és 15 százalékot meghaladó hozamérték-csökkenést (termelésiérték-kiesést) szenvedett el – erősítette meg az Agrárminisztérium Sajtóirodája.