fbpx

Négy ok, amiért érdemes befektetni az agráriumba

Írta: Kohout Zoltán - 2019 október 29.

A magyar mezőgazdaságban 60%-os fejlődési lehetőség és nagy üzleti lehetőségek vannak – de kérdés, mi lesz 2023-ig…? Erre a kérdésre adott választ az agrárminiszter nemrég, amikor az ágazat előtt álló időszak lehetőségeit vázolta.

Van hová nőni

Nagy István szerint 60%-os fejlődési potenciális rejtőzik a hazai agráriumban, az ágazati befektetések kilátásai nagyon jók. Ugyanakkor legközelebb 2023-ban érkezik európai uniós friss forrás a magyar agráriumba, ám a versenyképesség növeléséhez nem engedhetünk meg 4 év finanszírozási szünetet. Nagy szerint a globális népességgyarapodással járó élelmiszerigény mellett a klímaváltás és a környezetpusztulás is olyan beruházásokat sürget, amelyek technológiai, innovációs befektetéseket vonzanak.

Talajromlás

Az egyik ilyen terület a termőföldek rohamos minőségromlása: 50 év alatt a talajok tápanyagtartalma 95%-kal csökkent, és közben csökkent a mennyiségük is. Szükség van tehát a jobb, talajkímélőbb földművelési technológiák, tápanyag-utánpótló készítmények kifejlesztésére, bevonására, alkalmazására a talajok megóvása és a termésátlag-növelés érdekében. Ehhez kapcsolódó cél 2024-ig 100 ezer hektár termőföldet bevonni a termelésbe részben az öntözhetőség javításán keresztül. Ez évi 20 milliárd forintos agrárgazdasági kibocsátás-növekedést eredményezhet.

Öntözés

A másik nagy terület tehát az öntözés: a mai 80 ezer hektárral szemben legalább ennek két-háromszorosán volna lehetséges és kívánatos az öntözéstechnológiák újra bevezetésére. A magyar állam 10 éven át évi 17 milliárdot szán a fejlesztési programra.

Precízió

A környezetkímélő programoknak része a digitalizáció javítása, terjesztése, egyrészt a kibocsátás növelése, a versenyképesség fokozása, a környezet hatékonyabb megóvása és nem utolsó sorban a kisebb inputanyag- és energia-felhasználás érdekében.

Erdőtelepítés

Nagy reményeket fűznek az erdőtelepítési kedv növekedéséhez is, miután nemrég 80-130%-kal növelték a hazai erdőtelepítési és fenntartási támogatásokat hektáronként, sőt a fenntartásra adott támogatásokat az eddigi 4-7 éves időtáv helyett 12 évre emelték. Ez azoknak a gazdaságoknak (is) jó hír, amelyek rosszabb minőségű talajok vagy nullszaldós (EU-támogatás nélkül veszteséges) jövedelmezőséggel működnek. Nagy István szerint 25 ezer hektárt szeretnénk telepíteni 2-3 éves távon.