fbpx

A BASF újfejlesztésű gombaölő készítménye, a Delan® Pro kitűnőre vizsgázott az egri szőlőkben

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 szeptember 02.

Egy kihívásokkal teli szőlővédelmi szezon történéseit mutatta be a BASF szakértő csapata júliusban, Egerben egy Almárvölgyi kisparcellás kísérletben, ahol természetesen a legújabb fejlesztésű Delan® Pro technikai tudását is ismertették.

Olyan speciális területre jöttünk, ahol még nem a most jellemző járványos körülmények között is szinte minden évben fellép a peronoszpóra, így igazán jó tesztelési lehetőség volt ez a BASF készítményeinek – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a rendezvényt Imre László, a BASF Hungária Kft. északkeleti régiójának értékesítési vezetője. – Úgy gondolom, nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen egy száraz tavasz utáni májusban megérkezett az eső, és szinte járványos körülmények alakultak ki a peronoszpóra számára. Rendszerint, amikor ilyen jó feltételek állnak rendelkezésre a gomba szaporodásához, olyankor minden apró hiba – gondolok itt a dózis be nem tartására vagy a nem megfelelő fedettségre, a nem megfelelő időpontban történő permetezésre stb. –, amit csak elkövetünk, kijön a területen. Kontaktokra hangolva Az első állomáson a folpet, mankoceb és a foszforossav nélküli kontakt Delan készítmények technikai tudását mutatta be dr. Vanó Imre, a BASF Hungária Kft. termékmenedzsere. – Egy ilyen magas fertőzési nyomású évben a 12 napot is meghaladó permetezési időközök nem voltak elegendőek a csak kontakt hatóanyagokra alapozott technológiában. A szőlő rendkívül gyors növekedését sem bogyón, sem fürtön nem tudták ezek a hatóanyagok lekövetni. A fürtkár az egyes készítményeknél elérte a 25%-ot! Dr. Hoffmann Péter, a BASF Hungária Kft. fejlesztőmérnöke szerint az idei esztendő nagy tanulsága: a védekezések legfontosabb aspektusa az időzítés és az időközök megválasztása. 12-14 napos permetezési időközökkel gyakorlatilag gazdasági kár nélkül sajnos nem tudjuk végigvinni a technológiát. Ha hibátlan szőlőültetvényeket szeretnénk (tehát néhány elszórt levéltünet és teljesen egészséges fürtzóna), akkor ilyen fertőzési nyomásnál, mint az idei, a védekezések közti időszakot 8-9 napra kell csökkenteni. – Az idei évben bizony az történt, hogy a május az átlagosnál hűvösebb volt, és amikor elindult júniusban a virágzás – itt Egerben 8-9-edike környékén –, hirtelen meleg lett, és nagyon gyorsan nőtt a szőlő. Ezt a növekedést nagy védekezési időközökkel nem lehetett lekövetni, ugyanis olyan mértékben felhígultak a szállítódó hatóanyagok, amiből következően könnyen bekövetkezhetett a fiatal levelek fertőződése – vette végig a fejlesztőmérnök a szezon eddigi sajátosságait.

A Delan® Pro szőlőperonoszpóra elleni hatékonysága: csillagos ötös

Hangyel Attila fejlesztőmérnök állomásán elsősorban azt néztük meg, hogy a BASF új ajánlása, a Delan® Pro-alapú technológia egy kifejezetten súlyos fertőzési évjáratban hogyan is működött. – A Delan® Pro egyik alappillére a külső védelmet biztosító, három ponton ható kontakt ditianon, a másik összetevője pedig a fungicid- és immunizáló hatással egyaránt rendelkező, belső védelmet biztosító szisztemikus kálium-foszfonát (foszforossav), amely a legtöbb felszívódó peszticidmolekulánál gyorsabban szállítódik a növényben. Ezeknek az alkotóknak a pozitív hatásaiból alakult ki az az összkép, amellyel 97%-os hatékonysággal képesek voltunk megvédeni a szőlőt egy olyan területen, ahol egyébként a kezeletlen kontrollban 100%-os fürtkár figyelhető meg. Mivel a ditianon önmagában több ponton avatkozik be a peronoszpóragomba életfolyamataiba, ezért a rezisztencia kialakulásának minimális a kockázata. A foszforossav egyrészt erős közvetlen fungicidhatással rendelkezik, másrészt közvetett immunizáló hatásának köszönhetően a ditianont tovább erősíti. Mindezekhez az előnyökhöz hozzáadódik a foszforossav rendkívüli mobilitása a növényen belül, így nemcsak a fürtöt, hanem a friss növekményt is kimagasló védelemben részesíti.

A BASF belép a napraforgó-vetőmagok piacára, amivel az európai napraforgó-termesztők számára még átfogóbb mezőgazdasági megoldásokat tartalmazó portfóliót tud kínálni

A szőlővédelmi szakmai napon három állomáson mutatták be, hogy a különböző BASF- és versenytárs termékek milyen biológiai hatékonyságot tudtak elérni egy ilyen rendkívül csapadékos májusi időjárás mellett

A peronoszpóra és feketerothadás elleni védelemben forradalmi áttörést jelentett a Delan® Pro bevezetése

A technológia kulcsa!

A permetezésnek időben kell történnie – tehát még mielőtt a fertőzés megtörténik, már legyen kint a hatóanyag, ha ugyanis akkor kezdjük el használni, amikor folttünet látható, akkor a folttünettel együtt nagy valószínűséggel már a fürtfertőzés is kialakult. Röviden rámutatva a lényegre: a Delan® Pro legyen kint! Mivel a Delan® Pro hatóanyagai a szőlőperonoszpóra elleni rezisztencia kialakulása szempontjából kockázatmentesek, sorozatpermetezést nem csupán a kísérleti parcellákban, hanem az általános gyakorlatban is végezhetünk. A készítményt engedélyokiratának megfelelően a szőlőhajtások ötleveles fejlettségétől a bogyók borsó nagyságú állapotáig egymás után négy alkalommal is használhatjuk. Ennek az időszaknak az első felében, alacsony fertőzési nyomásnál alkalmazhatjuk az 1,8-2,0 literes dózist, majd az intenzív növekedés időszakában, a fürtmegnyúlást követően virágzáskor, bogyókötődéskor a nagyobb, 2,5-3,0 literes adagot. Ebben a dózistartományban a Delan® Pro magas fertőzési nyomás mellett, a legkritikusabb fenológiai állapotban is felveszi a versenyt a legeredményesebb peronoszpóraölő készítményekkel. – Tartamhatást a kiszórt hatóanyag-mennyiségtől kapunk. Idén az járt jól, aki emelte a dózist! Végezetül felhívnám a figyelmet a Delan® Pro különlegességére, vagyis arra, hogy a fürtmegnyúlástól egészen a fürtzáródásig hatékony a fürtön – foglalta össze a gyakorlati tudnivalókat Hangyel Attila. A nap zárásaként az Agroker Alkatrész Kft. gépbemutatóját lehetett megtekinteni, amit egy hangulatos grillparti követett az egri szőlősdombok között.

A BASF belép a napraforgó-vetőmagok piacára

A BASF az európai régióban kibővíti a napraforgó-termesztők számára rendelkezésre álló mezőgazdasági megoldások kínálatát. A piacokon először várhatóan 2020-ban jelenik meg.


A BASF belép a napraforgó-vetőmagok piacára, amivel az európai napraforgó-termesztők számára még átfogóbb mezőgazdasági megoldásokat tartalmazó portfóliót tud kínálni

A napraforgó különösen Európában jelent fontos és gyorsan növekvő növénytermesztési ágazatot – a világ legnagyobb napraforgó-piacának becsült értéke 1,3 milliárd euró. A BASF célja, hogy innovatív napraforgóhibrideket hozzon kereskedelmi forgalomba, amelyekkel az európai régió napraforgó-termesztői számára még átfogóbb mezőgazdasági megoldásokat tartalmazó portfóliót tud kínálni. A hibrid termékek között megtalálható a BASF Clearfield® Plus technológiája, amely a legkorszerűbb genetikára és növényvédelemre épül. A napraforgóhibridek először várhatóan 2020-ban jelennek meg a piacokon. – A napraforgó Európa kulcsfontosságú terménye. Az egészségre gyakorolt számos jótékony hatásának köszönhetően a modern étrendben jelentős szerepet játszik. A napraforgó a vetésforgóban is kritikus jelentőségű termény. Ezzel a lépéssel ismét a vetőmagágazatba fektetünk be, és ezzel ügyfeleink még erősebb partnerévé válhatunk – mondta Livio Tedeschi, a BASF Mezőgazdasági Megoldások divíziójának Európáért, a Közel-Keletért, Afrikáért és a FÁK-országokért felelős alelnöke.

CÍMKÉK basfpermetezés