fbpx

Vállalkozzon komlótermesztésre!

Írta: Szerkesztőség - 2019 július 02.

Az agrártárca új komlóültetvények telepítésének támogatására 100 millió forintot csoportosít át: az erről szóló miniszteri rendelet hamarosan megjelenik, jelentette be Nagy István agrárminiszter Sopronban, a IV. Soproni Sörrally befutóján tartott sajtótájékoztatón.

Körülbelül 8 millió forintba kerül egy hektárnyi komlóültetvény beruházása, az agrártárca pedig a maximálisan adható 6 millió forintot adja majd a gazdáknak arra, hogy komlótermesztésre vállalkozzanak, ismertette az agrárminiszter.

A tárcavezető szerint szükség van a komlótermesztés újjáélesztésére. A növényt az 1980-as és 1990-as években még 550 hektáron termesztették Magyarországon, 2011-ben már csak 5 hektáron. Nagy István méltatta a Heineken és az Ökumenikus Segélyszervezet (MÖS) közös projektjét, amellyel Kastélyosdombón hátrányos helyzetű családoknak biztosít bevételt a komlótermesztés. A támogatással mintegy 20 hektárral nőhet a komló termőterülete Kastélyosdombón. A miniszter üdvözölte továbbá, hogy a MÖS tervezi szárító és feldolgozó létrehozását is.

A rendszerváltást követően a magyar élelmiszer- és feldolgozóipart privatizálták, az új tulajdonosok a gazdaságosságra hivatkozva többnyire a nemzetközi piacon szerezték be az alapanyagokat, a magyar termékek pedig a 90-es évek első éveiben hátrányba kerültek. Ugyanakkor később a helyi alapanyagok és élelmiszerek jelentőségét egyre inkább felismerték. Ez látható például a Soproni Sörgyárnál is, amely minőségi magyar árpából és gyümölcsökből készíti a söreit.

 

 

 

CÍMKÉK