fbpx

Megerősítő trauma lett a sertéspestis?

Írta: Kohout Zoltán - 2019 május 04.

Bár Magyarország a sertéspestis miatt elveszítette piacai harmadát, az Atradius elemzői úgy szerint konszolidálódott és javult a sertéságazat versenyképessége.

Lemorzsol vagy megerősít

Számos szakértő évek óta hangoztatja, hogy a különféle ágazati krízisek pozitív következménye lehet a hatékonyság növelése, korszerű technológiák bevezetése a versenyképesség erősítése érdekében. Az Atradius hitelbiztosító agrárelemzéséből hasonló következtetés vonható le. Az elemzést idéző portfoli.hu beszámol róla, hogy a szektor szereplői többnyire előre felkészültek a sertéspestis megjelenésére, és meghozták a szükséges megelőző intézkedéseket. Ez most azzal jár, hogy az ASP megjelenésétől a piaci konszolidáció és integráció gyorsulását várható, a nagyobb cégek gyorsabban nőhetnek, a kisebbek vagy kevésbé hatékonyabbak pedig lemorzsolódhatnak.

Piaci harcok

Az Atradius emlékeztet, hogy Magyarország élő sertésből és sertéshúsból is nettó importőr volt, de az élősertés-behozatal 18%-kal csökkent az ASP miatt. s bár a húsimport 11%-kal nőtt, az értéke 1%-kal csökkent. Ugyanakkor a hazai élősertés-kivitel tavaly télig 22%-kal nőtt, igaz, az exportpiac így is harmadával csökkent, és az Ázsiába irányuló kivitel áron alul folyt.

(Felvételeink csak illusztrációk!)