fbpx

A hagyma tápanyag-ellátásának sajátosságai és a burkolt, szabályozott (CRF) feltáródású műtrágyák jelentősége a termesztésben

Írta: Szerkesztőség - 2019 április 09.

A hagyma igazi kihívás a tápanyag-utánpótlás terén. Sekélyen gyökeresedő bojtos gyökérzete mindössze a talaj 20-25 cm rétegéből képes a tápanyagokat és a vizet hatékonyan hasznosítani. Ezenkívül a kezdeti igen vontatott fejlődést hirtelen felváltó intenzív növekedés miatt (lomb és hagymafej) kicsivel több mint egy hónap alatt veszi fel és építi be a tápanyagokat – ehhez egyedi gyakorlat és a tápanyagok precíz kijuttatása szükséges.

A hagymanövény sajátosságai adják a kézenfekvő lehetőséget a hatékonyan alkalmazható, burkolt, szabályozott tápanyag-feltáródású (ún. CRF-controlled release fertilizer) Agromaster műtrágyacsalád a hagyma számára megfelelő összetételű tagjának használatára. A korai vetés miatt a talajállapotok gyakran nem engedik meg az időben történő fejtrágyázást, amire az adott fenofázisokban szüksége volna a hagymanövénynek.

Mi a burkolt technológia lényege? Miért is lehet erre a hagymatermelőknek szükségük? Miben tér el a hagyományos tápanyag-utánpótlástól?

Az Agromaster műtrágyában a talajhőmérséklet változásai által meghatározott időintervallumon belül feltáródó tápanyagok, köztük az egyik legfontosabb és legkönnyebben kimosódó nitrogén így szabályozottan, de folyamatosan a növény fejlődési stádiumainak megfelelő mennyiségben áll rendelkezésre.


Hagyma intenzív növekedésének kezdeti fázisa

Az alaptrágyaként kiszórt Agromaster 12-5-20+4MgO+2caO+35 SO3 450-700kg/ha dózisban 2 hónapos hatástartammal gyakorlatilag a tényleges kezdeti és intenzív növekedés első feléig elegendő tápanyagot képes biztosítani a hagyma számára. A talajhőmérséklet a korai vetés (március közepe-április első hete) következtében gyakran csak 6-7 0C-os, (miközben ideális lenne a 8-10 0C az egyenletes kelésért), tehát a talaj hideg. Ezen a hőmérsékleten az E-Max technológia következtében mégis történik feltáródás, de mivel a műtrágya hivatalos hatástartama 21 0C-os talajban érvényes, így könnyen belátható, hogy a 2 hónapos időintervallum gyakorlatilag akár 3 hónap is lehet, a talajhőmérséklet függvényében. Ezzel további előnyt biztosít, hiszen a hideg talajon a növény is lassabban fejlődik, nincs is szüksége annyi tápanyagra, az EC-érték alacsony marad, és az esőzések sem tudják kimosni a burkolatban maradt nitrogént, így amikor már nagyobb mennyiséget igényel majd a növény, még mindig képes lesz az alapműtrágyából megfelelő mennyiséget felvenni. Ezzel gyakorlatilag a műtrágyaszórási munkafolyamatok száma is csökkenthető. Az Agromaster alapműtrágyák kedvező agronómiai előnye tehát a kevesebb munkafolyamat, kevesebb taposási kár és kisebb üzemanyag-munkaóra költség is.

A hagyma 3 leveles korig igen lassan fejlődik, a hideg talaj és a nappalok hosszának rövidsége következtében, mert ekkor a talaj hőmérséklete is csupán 6-10 0C körül van. Viszont ekkor már az E-Max technológia révén elegendő elérhető N áll rendelkezésre a növény számára. A 4. levéltől intenzív növekedés kezdődik, ami a talaj és a léghőmérséklet emelkedése, valamint a hosszabbodó nappali megvilágítások miatt indul be. A hagyma nagyobb leveleket képez, nagyobb asszimilációs felületek képződnek, ami miatt több tápanyag feldolgozására képes. Az 5-7 leveles állapot során indul meg a fej kialakulása, amikor a nyaki rész fele a kialakuló fejnek. Itt nagyon fontos, hogy a megfelelő nitrogénellátás mellett kiemelkedő szerep jut a foszfornak. Amennyiben Agromastert használtak, az még ilyenkor is biztosítja a P- és N-igény nagy részét, így a csapadékos tavaszi időjárásban nem kell olyan hamar a tápoldatozáshoz, felülkezeléshez folyamodni. További információért vagy esetleges tápanyag-utánpótlási kérdésével bátran forduljon hozzánk!

SZERZŐ:
Rácz Gábor, ICL-SF Hungary
+36-30-488-1479
E-mail: [email protected]